Obserwuj bloga przez email

Papierówki w waniliowym syropie

Z papierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać do przygotowania efektownego deseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków?

jabłka w syropie, przetwory, owocowy syrop, wanilia, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
papierówki
wanilia w laskach
woda
cukier

Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć.
Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/3 laski. 
Wodę zagotować z cukrem. Na litr wody wsypałam około 2 szklanki cukru. Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.


papierówki w syropie, jabłka z wanilią, przetwory na zimę, daylicooking, Małgorzata Kijowska


syrop waniliowy, jabłka w syropie, papierówki, przetwory, na zimę, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...