Jogurtowy chłodnik wiśniowy z chia
Sezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku.
Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok.
Składniki na 2-3 porcje:
350 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru
3 łyżki nasion chia
300 g naturalnego jogurtu
Wiśnie zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Bezpośrednio przed jedzeniem do wiśni dodać naturalny jogurt i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem na przykład maślanych klusek kładzionych. (Niestety nie ma ich na zdjęciach. )
Składniki:
50 g miękkiego masła
szczypta soli
około 6-8 łyżek mąki
Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski.
W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą.
Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku.
Przepis dołączam do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki". Zapraszam wszystkich do facebookowej grupy, gdzie znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów. Linki do wszystkich zestawień znajdziecie w zakładce na górze bloga.
Przepis dołączam do copiątkowej akcji "Błyskawiczne piątki". Zapraszam wszystkich do facebookowej grupy, gdzie znajdziecie wiele innych ciekawych przepisów. Linki do wszystkich zestawień znajdziecie w zakładce na górze bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz