Obserwuj bloga przez email

Karmelizowana młoda marchewka

Nieodmiennie co roku o tej porze taszczę do domu siatki pełne sezonowych cudowności. Młode warzywa, zielenina, owoce... Uwielbiam po prostu. Młoda marchew należy do tych warzyw, które mają nieograniczone zastosowanie. Od prostych surowych kawałków do pochrupania zamiast słodkich przekąsek, do pachnących latem surówek. Karmelizowane marchewki odkryłam niedawno, ale polubiłyśmy się od pierwszego kęsa. Przygotowanie ich jest dziecinnie proste i właśnie dzieci można włączyć do ich przygotowania. Dzieciaczki szorują marchewkę pod kranem, bo przecież nie trzeba ich obierać. My ją obsmażamy. Potem pozostaje już tylko wspólne pałaszowanie. 
Przepis ten został opublikowany w czwartym numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego - jak wiecie - jestem współautorką. 


młode sezonowe warzywa, daylicooking



Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
2-3 łyżki masła
2 łyżki miodu

Marchewkę wyszorować pod bieżąca wodą. Osuszyć dokładnie i przekroić każdą wzdłuż (jeśli są bardzo małe, wtedy nie trzeba ich przekrawać.)  Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu delikatnie obsmażyć marchewki z obu stron. Dodać miód, wymieszać z marchewkami i cały czas na średnim ogniu udusić do miękkości. 
Można podać obsypane lekko grubą solą lub prażonym sezamem. Ja obsypałam gomasio, czyli prażonym sezamem zmielonym z solą.


sezonowe warzywa, daylicooking


młode warzywa sezonowe, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...