Obserwuj bloga przez email

Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym

Wzięłam udział w konkursie organizowanym przez Josepha Seeletso, niesamowitego i charyzmatycznego szefa kuchni. (Josepha miałam okazję poznać osobiście podczas ubiegłorocznego Seee Bloggers w Gdyni i uwierzcie, nie ma w sobie nic z gwiazdy.)
Na stronie Zostań szefem kuchni my, blogerzy, możemy dodawać przepisy na dania z wykorzystaniem ryżu. W pierwszej fazie konkursu dodałam trzy, a przepis na pikantne risotto z dynią i rodzynkami tak się spodobało, że dostałam skrzynkę pełną ryżu Uncle Ben's i gotowych sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę.
Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki.


naleśniki ze szpinakiem, jak zrobić zielone naleśniki, kolorowe danie, kolorowe naleśniki, dla dzieci, daylicooking





Składniki na 6-8 sztuk:
naleśniki:
2-3 spore garście młodego szpinaku
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
spora szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
olej do smażenia

Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany).  Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". 
Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.


ryż:
2 saszetki ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's
1/2 laski wanilii
sól
4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany 
2 łyżki cukru

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.

mus truskawkowy:
garść truskawek
opcjonalnie odrobina cukru

Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.

zielone naleśniki ze szpinakiem, daylicooking

naleśniki szpinakowe, przepis na naleśniki ze szpinakiem, jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...