Obserwuj bloga przez email

Szpinakowe naleśniki z waniliowym ryżem, na musie truskawkowym

Dzisiaj w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Pyszne zielone naleśniki z...waniliowym ryżem w towarzystwie musu ze świeżych truskawek. To danie sprawdzi się na obiad podczas upalnego dnia lub na słodką kolację czy podwieczorek.


naleśniki ze szpinakiem, jak zrobić zielone naleśniki, kolorowe danie, kolorowe naleśniki, dla dzieci, daylicooking





Składniki na 6-8 sztuk:
naleśniki:
2-3 spore garście młodego szpinaku
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
spora szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąka - ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
olej do smażenia

Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany).  Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". 
Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.


ryż:
2 saszetki ryżu pełnoziarnistego dobrej jakości
1/2 laski wanilii
sól
4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany 
2 łyżki cukru

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.

mus truskawkowy:
garść truskawek
opcjonalnie odrobina cukru

Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.

zielone naleśniki ze szpinakiem, daylicooking

naleśniki szpinakowe, przepis na naleśniki ze szpinakiem, jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, daylicooking



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...