Obserwuj bloga przez email

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Fuczki - niepozorna nazwa prostej, ale bardzo smacznej potrawy, pochodzącej z Bieszczad. Są to placki z ciasta naleśnikowego i kapusty kiszonej. 

Kiedy pierwszy raz przygotowywałam je, byłam niesamowicie ciekawa jak smakują. Niektórzy robią je z kapusty ugotowanej, ja wolę z surowej, gdyż więcej smaku oddaje plackom. Polecam wielbicielom prostego i szybkiego jedzenia, nie zawiedziecie się.


placki z kiszonej kapusty, potrawa regionalna, kuchnia bieszczadzka


Przepis na fuczki, czyli placuszki z kiszonej kapusty

Składniki:
200 g kiszonej kapusty
250 ml mleka
170 - 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)
2 jajka
sól, grubo mielony pieprz
dodatkowe przyprawy: majeranek, cząber, kminek itp.
olej do smażenia


Jak zrobić fuczki - krok po kroku

Do większej miski wlać mleko, wsypać sól (ok.1/2 - 1/3 łyżeczki), dodać pieprz i ulubione przyprawy oraz 1 szklankę mąki. Wszystko razem wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdyby ciasto wydawało się zbyt luźne, można dosypać jeszcze mąkę.

Jajka wbić do mleka z mąką i całość roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut.

W tym czasie kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku. Najłatwiej robić to biorąc garść kapusty i ściskając dłońmi wycisnąć sok.

Odciśniętą z soku kapustę pokroić drobno i dodać do ciasta naleśnikowego. Wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać olej lub dowolny tłuszcz do smażenia. 

Nakładać łyżką porcje ciasta, lekko rozprowadzając je, aby nie było zbyt grube - smażyć dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane na średnim ogniu.

Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek - co nam tylko do głowy przyjdzie.


placki z kiszonej kapusty, kuchnia bieszczadzka, potrawa regionalna



Jeśli lubicie placki, to spróbujcie też moim placków z cukinii

przepis na placki z cukinii, jak robi się placki z warzyw



...lub mojej wersji szwajcarskich placków ziemniaczanych rösti

jak się robi rösti, co to są rosti, przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...