Obserwuj bloga przez email

Jabłka pieczone z konfiturami, z dodatkiem polewy kajmakowej i prażonych migdałów

Jabłka w karmelu zna chyba każdy. Nie każdemu jednak odpowiada chrupkość świeżego jabłka z karmelową polewą. Ja postanowiłam zrobić jabłka nieco inaczej i myślę, że jeszcze pyszniej.

Pierwowzorem moich jabłuszek były klasyczne jabłka w karmelu. Surowe, bez opiekania, otulone chrupiąca powłoczką. No i, oczywiście, nabite na patyk do szaszłyka. Nie byłabym sobą, gdybym przynajmniej nie próbowała zrobić coś inaczej, po swojemu. Tak właśnie powstały pieczone jabłka z czekoladowo-kajmakową polewą i prażonymi płatkami migdałowymi. Nie za mocno słodkie, delikatnie tylko chrupiące. Pyszne. W sam raz na zimowy deser.



zimowe jabłuszka



Przepis na pieczone jabłka z konfiturami

Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
150 g masy kajmakowej z puszki
 niewielkie jabłka
ulubiona konfitura
migdały lub płatki migdałowe




Jak zrobić jabłka pieczone z konfiturami - krok po kroku

Jabłka umyć i dokładnie osuszyć.

Delikatnie, od strony ogonka wykroić przynajmniej częściowo gniazdo nasienne. W to miejsce nałożyć konfitury. 

Jabłka z konfiturami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut. Nie powinny być całkowicie miękkie. 

Wyjąć i wystudzić lekko.

W tym czasie przygotować polewę:
W garnuszku podgrzać mleko, masło i kakao. Mieszając zagotować, odstawić z ognia. Dodać masę kajmakową i wszystko razem połączyć. 

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe lub obrane ze skórki i posiekane migdały.

Jabłka oblewać polewą i obsypywać migdałami. Można podawać ciepłe lub mocno wystudzone.



zimowe jabłuszka



Przepis ten pojawił się również w drugim numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką. Możecie go przejrzeć lub ściągnąć na swoje komputery.



zimowe jabłka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...