Obserwuj bloga przez email

Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów

Świąteczny makowiec to w większości domów pozycja obowiązkowa na liście potraw świątecznych. Przepisów i sposobów na makowce jest wiele, wiec co roku może to być coś innego.

Miałam na święta upiec drożdżowego makowca, takiego tradycyjnego. Postanowiłam jednak i w tym roku przygotować coś innego. Zakochałam się wręcz w cieście melasowym, z którego piekę ostatnio różności. Tym razem wykorzystałam je właśnie do makowca. Powstało bardzo oryginalne ciasto. Delikatnie puszyste, ale jednocześnie zwarte i lekko wilgotne. Na pewno jest to strzał w dziesiątkę dla tych, którzy uwielbiają mak.

Poniżej znajdziecie przepis na makowiec zrobiony z tradycyjnego maku oraz z maku, który przed zaparzeniem został zmielony. Jest to bardzo dobry sposób na przyspieszenie i usprawnienie pracy. 


świąteczne wypieki, makowiec świąteczny




Przepis na makowiec na czekoladowym spodzie

Składniki:
ciasto:
180 g mąki pszennej
1 łyżka gorzkiego kakao
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki melasy
1 jajko
2 żółtka
1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1 czubata łyżeczka sody


Jak zrobić czekoladowo-melasowy spód do makowca - krok po kroku

Formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180℃.
 
Masło roztopić w garnuszku, dodać kakao, połowę cukru. Odstawić z ognia, przestudzić mieszając. 
 
Dodać melasę, ponownie wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady. 
 
Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści.

 
Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. 
 
Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 15 minut. 
 
Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową.
 

masa makowa:
200 g maku (użyłam suchego mielonego)
1/2 szklanki brązowego cukru
100 g masła
1 szklanka mleka
100 g kandyzowanej skórki 
3 białka jaj
1/2 szklanki orzechów 

Jak zrobić masę makową do makowca przy użyciu suchego mielonego maku - krok po kroku

W garnuszku zagotować mleko wraz z połową cukru i masłem. 

Wsypać suchy mielony mak i na minimalnym ogniu, mieszając, zaparzać go przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180℃.
Do wystudzonego maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. 

Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i delikatnie połączyć z masa makową. 

Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. 

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia.


Jak zrobić masę makową z tradycyjnego nie mielonego maku - krok po kroku 

Mak należy najpierw wsypać go do garnka, przepłukać delikatnie. 

Następnie zalać wodą do wysokości maku i na bardzo delikatnym ogniu zaparzyć go aż do puszczenia charakterystycznego białego mleczka. 

Wystudzić i zmielić przez maszynkę przynajmniej dwa razy. 

2/3 szklanki mleka (ilość mleka należy zmniejszyć) zagotować w ganku z cukrem i masłem. 

Dodać mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180℃.

Do wystudzonego maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. 

Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i delikatnie połączyć z masa makową. 

Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut. 

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia.



ciasto świąteczne, świąteczne wypieki



Ciasto jest dość słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady.



świąteczne ciasto, świąteczne wypieki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...