Obserwuj bloga przez email

Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem

Kapusta duszona z jabłkami, marchewką i majerankiem. Pyszny i prosty dodatek do drugiego dania. 

Kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. 

Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze, kiedy pozostaje mi resztka z kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem.




postna kapusta





Przepis na kapustę duszoną z marchwią, jabłkami i majerankiem

Składniki:
mała główka białej kapusty
1 średnia cebula
4-5 kwaskowatych i twardych jabłek
3 liście laurowe
pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 średnie marchewki
majeranek
sól
grubo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju



Jak zrobić kapustę duszoną z marchwią, jabłkami i majerankiem - krok po kroku

Cebulę obrać i pokroić w piórka. 

Kapustę poszatkować - stopień grubości dowolny. 

Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. 

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć ją lekko. Powinna być delikatnie złota.

Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, i na niewielkim podsmażać przez kilka minut mieszając często. 

W tym czasie jabłka przekrawać na pół, usuwać gniazda nasienne. (Nie obierać ze skóry.) 

Jabłka pokroić w grubą kostkę - ja kroiłam na 8 cząstek, a każdą cząstkę na 3 części.

Jabłka wraz z marchwią dołożyć do kapusty, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Trzeba mieszać co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. 

Gdyby kapusta była zbyt sucha, można dolać kilka łyżek wody. 

Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta powinna być lekko pikantna i pachnieć majerankiem, który wspaniale harmonizuje z aromatem jabłek.




jarska kapusta, danie bezmięsne



Taka kapusta jest idealnym dodatkiem do mięs. Jest delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :)
Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki i kalarepy. Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...