Obserwuj bloga przez email

Kompot jabłkowy, smaki dzieciństwa

Moje dzieciństwo do dość proste smaki. Nie było tylu kolorowych słodyczy, o chipsach nikt nie słyszał. Tak, takie czasy były całkiem niedawno. Nasze mamy i babcie przygotowywały nam smakołyki w domu, a my zachwycaliśmy się nimi. Zamiast kolorowych napojów kartonikach czy plastikowych butelkach mieliśmy kompoty. Pamiętam kuchnię zastawioną niezliczoną ilością słoików, wiaderka owoców i papierowe torby z cukrem. To całkiem smaczne wspomnienia.
Zimą razem z mamą schodziłam do piwnicy i z wielkiej starej szafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym, niech, póki mogą, jedzą i piją to, co zdrowe i naturalne. Może spróbujemy od najprostszej rzeczy, czyli od kompotu jabłkowego?



domowe przertwory



Składniki:
jabłka
cukier
goździki
woda

Na początek przygotować słoiki: dokładnie umyć i wyparzyć wraz z dekielkami.


Jabłka umyć. Pokroić w cząstki, wykrawając gniazda nasienne. Można jabłka obrać ze skórki, ale można również skórkę pozostawić. Cząstki jabłek układać w słoikach wraz kilkoma goździkami (opcjonalnie).

Wodę zagotować w garnku, dodać cukier i wymieszać. Gorącym zalewać owoce w słoiku w taki sposób, aby były nią całkowicie przykryte. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 20-30 minut w zależności od wielkości jabłek. 

Ile cukru na 1 litr wody?

To zależy od tego jak słodkie kompoty lubimy oraz czy chcemy je rozcieńczać potem woda. Ja nie rozcieńczam, zbyt słodkich napojów też raczej nie lubię. Na 1 litr wody (jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne) daję około 1/3 - 1/4 szklanki cukru. Polecam Wam jednak sposób najprostszy: po prostu spróbujcie jak bardzo słodka jest woda przygotowana do zalania owoców. To WASZ kompot i WAM powinien smakować. Trzymanie się sztywnych proporcji nie ma sensu. Poza tym zawsze można kompot dosłodzić lub rozcieńczyć w ostateczności. 

Jak pasteryzować słoiki?

Od paru lat stosuję najwygodniejszą metodę i korzystam z... piekarnika. Nagrzewam go do temperatury niecałych 100 stopni.
Na dolnym poziomie ustawiam dużą blachę (taką ze standardowego wyposażenia piekarnika). Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na tym ustawiam słoiki. Wszystko zapiekam (choć to nie najtrafniejsze określenie) przez około 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików). Piekarnik wyłączam i otwieram, a jak słoiki odrobinę przestygną, wyjmuję je, ustawiam do góry dnem do pełnego wystudzenia.
Przed przeniesieniem do piwnicy dokładnie sprawdzam, czy każdy słoik zamknął się. Wklęsłe wieczka są tego dowodem.



domowe przetwory z owoców, jabłka w słoikach


Mam nadzieję, że udało mi się przekazać wszystko zrozumiale. Gdyby tak nie było, piszcie śmiało. Zachęcam Was z całego serca: poświęćcie trochę czasu (wcale nie tak dużo) i przynajmniej dla swoich najmłodszych przygotowujcie domowe przetwory. Naprawdę warto.



przetwory domowe na zimę



Komu jabłuszko??


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...