Obserwuj bloga przez email

Zupa krem z kalafiora z prażonymi orzechami

Poprzedni rok obfitował w mojej kuchni w cukinię. Jedliśmy ją pod każdą możliwą postacią. A to zapiekana, a to faszerowana, a na kolację bułeczka z dżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie?


przepis na szybki obiad




Składniki:

1 mały kalafior
2 średnie cebule
2-3 łyżki masła
200 ml słodkiej śmietanki
sól do smaku
posiekane drobno orzechy
ostra papryka lub grubo mielony pieprz - użyłam mielonych płatków chili




Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Kalafiora dobrze wypłukać, osuszyć i posiekać drobno. Dołożyć do cebuli, wlać wodę tak, aby tylko zakryła składniki i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowanego kalafiora zblendować lub przetrzeć przez sito. Wlać śmietankę, i doprawić solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej śmietanki lub mleka.

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni (na jedną porcję około 2 łyżki orzechów), a następnie posypać nimi zupę. Na końcu dodać odrobinę ostrej papryki.



błyskawiczna zupa, szybki obiad


Orzechy są bardzo dobrym dodatkiem do takich zup. Podkreślają ich smak, a jednocześnie nadają im ciekawego posmaku. Warto je uprażyć bezpośrednio przed podaniem i posypywać zupę takimi prosto z patelni, a ich piękny zapach zaostrzy apetyty :)



22 komentarze:

  1. Ja orzechów raczej unikam ale kalafiora bardzo lubię. Takiej zupki jeszcze nie jadłam. Apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamień orzechy na grzanki :) też będzie dobrze :)

      Usuń
  2. Wspaniała ta zupka :-) też sobie taką zrobię bo lubię kalafiorka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśzcze nie uzywałam do niczego prażonych orzechów...ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prażone orzechy sprawdzają się w wielu potrawach, u mnie dość często goszczą :)

      Usuń
  4. Robię klik i nie ma przejścia do cukiniowej zupy;-( A kalafiorową to bardzo lubimy:-) Świetny pomysł z posypką orzechową:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm...nie wiem czemu nie przekierowuje, może to chwilowy błąd tylko

      Usuń
  5. Zupki lubię, ale raczej zimą. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak apetycznie, ach :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłam dziś na targu kalafiora, na jutrzejszy obiad wykorzystam twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smacznie:)

    Zapraszam do mnie na "mini sesję zdjęciową" :) Napisz co myślisz, jeśli możesz :*
    www.moskwasworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...