Obserwuj bloga przez email

Warzywa zapiekane z kurczakiem i karkówką

Wymyśliłam sobie szybki obiad. Bez brudzenia sterty naczyń podałam mięso i warzywa. Wszystko upiekłam w jednej brytfannie, którą potem postawiłam na stole. Czasem i ja mam garowstręt i nie chce mi się stać przy kuchni godzinami, a takie dania jednogarnkowe są idealne. Zresztą , zawsze powtarzam, że gotowanie nie musi być ciężką pracą ;)
Warzywa i mięso można dobrać według upodobań, bo samo ich upieczenie razem w jednym naczyniu daje fajne efekty smakowe. Ja postawiłam na paprykę, cukinię i marchew. Wyszło pysznie :)


danie jednogarnkowe, papryka zapiekana, cukinia zapiekana



Składniki na 2-4 porcje:
2 podudzia z kurczaka (bez "pałek")
2 grubsze plastry karkówki
4 podłużne słodkie papryki czerwone
1 słodka zielona papryka
1 ostra papryczka chili
3-4 gałązki selera naciowego 
kilka średnich marchewek
4 średnie ząbki czosnku
1 mała cebula czerwona
1 średnia cukinia
sól, pieprz i suszony rozmaryn
mielona słodka papryka
3-4 łyżki oleju


Paprykę opłukać, osuszyć i wyciąć gniazda nasienne. Cukinię opłukać, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Selera naciowego opłukać i osuszyć. Marchew oskrobać lub obrać, opłukać. 
Kurczaka przyprawić solą i słodką papryka. Włożyć do połówki zielonej papryki, skórką do góry. Karkówkę lekko zbić tłuczkiem, posolić, ułożyć na niej papryczkę chili, paprykę czerwoną i luźno zwinąć w roladkę. Z wierzchu posypać rozmarynem.
Dno brytfanki wysmarować olejem, ułożyć gałązki selera. Na nim mięso oraz pozostałe warzywa przesmarowane (pędzelkiem lub dłońmi) lekko olejem - nie wysuszą się podczas pieczenia. 


zapiekana cukinia, zapiekana papryka, danie jednogarnkowe



Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez około godzinę do przyrumienienia i miękkości mięsa.

Do takiego dania nie potrzeba już wielu dodatków. Można ewentualnie podać sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego.



zapiekana papryka, zapiekana cukinia, danie jednogarnkowe



Co myślicie o takich daniach jednogarnkowych?



14 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania! a ja tez mam czasem garowstret!!!! hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę, kolejny pomysł na obiad! I prosty, w zasięgu moich umiejętności kulinarnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie bardzo w moim guście :) Właściwie u mnie pojawia się przynajmniej raz w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie potrawy dlatego często u mnie na stole goszczą. Mam też wielką, głęboką patelnie i tam mieszam ryże , makarony i co mi wpadnie w rękę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to jest pyszne!! robie podobnie z piersią kurczaka ... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę takie danie na dzisiejszy obiad ;) Fajna opcja z gotowaniem całości w jednym garnku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna propozycja, podpisuje się pod nią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszna propozycja, podpisuje się pod nią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Magdalena Cendrowska31 sierpnia 2015 18:50

    Pyszne połączenie smaków, uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...