Obserwuj bloga przez email

Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, chleb, a najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. (Do bruschetty używamy pieczywa na zakwasie.) Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję. Najprostszą, ale jakże smaczną i pachnącą. Jak pachnie? jak lato, jak świeże pomidory zerwane prosto z krzaka, jak świeżość i apetyt na więcej 😊


włoskie przysmaki


Składniki:
bagietka
3 spore pomidory
2 większe ząbki czosnku
spora garść świeżej bazylii
1 dymka ze szczypiorem
odrobina parmezanu
sól, gruby świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek


Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać i posiekać wraz z cebulką. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Wszystko razem wymieszać. (Nie solić, żeby pomidor za bardzo nie puścił wody.)
Bagietkę pokroić na odpowiedniej dla siebie grubości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i opiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą.
Zarumienione, gorące grzanki natrzeć zgniecionym ząbkiem czosnku. Nakładać pomidorową salsę, doprawiać z wierzchu pieprzem, startym parmezanem i ewentualnie solą, jeśli ktoś lubi bardziej słone.


włoska przekąska


Takie grzanki są idealne na lato. Najlepiej przygotować je z dobrych pomidorów, zerwanych w ogródku lub kupionych w znajomym warzywniaku. 


A może macie swoje sposoby na dobrą bruschettę?


38 komentarzy:

  1. Zwykle zamawiałam to w jednej z restauracji. Od dziś wiem, że będzie to moja ulubiona przekąska na studiach! :) Rozpieszczasz mnie zdecydowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze narobisz mi smaku i to jeszcze na noc ;) Może chociaż mi się przyśni tak pyszne jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę klasyczna właśnie najbardziej:-) A zdjęcia cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bruschettę i często ją robię. Jest lekka, smaczna, idealna na przekąskę. W mojej wersji czosnkiem tylko nacieram bagietkę, nie dodaję go już do pomidorów (dla nas za ostro), pomidory skrapiam oliwą a zamiast parmezanu używam cheddara (cena).
    Świetne przepisy, często korzystam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my z kolei bardzo lubimy czosnek, więc i nie żałujemy go sobie ;)
      cheddar też pasuje, parmezan kupuję na wyjątkowe okazje ;)

      Usuń
  5. Mniam jak apetycznie wygląda :) I zdjęcie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!! na upał w sam raz,moja ćórka czasmi robi takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bruschetta kojarzy mi się właśnie z latem i upałami :)

      Usuń
  7. Małgosiu ja ją uwielbiam. Robię od czasu do czasu. Lubię dodać do niej szczypiorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry pomysł na przekąskę, zrobię na pewno tylko poczekam aż skończą się upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nareszcie mam najprostszy i najszybszy przepis na Bruschettę. Widziałam tylko w telewizji, a stamtąd ciężko złapać przepis. Jesteś Kochana, dziękuję i przepis kupuję :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ smakowicie wygląda! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiekne zdjęcie! Uwielbiam ten rodzaj grzanek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      ja grzanki lubię zawsze i wszędzie ;)

      Usuń
  12. pychotka :) uwielbiam bruschette :)

    OdpowiedzUsuń
  13. MNIAM!!! Zamawiam Małgosiu, jak do Ciebie dotrę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowity widok :-) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. ja też :) mogłabym codziennie jeść bruschettę :)

      Usuń
  16. Fantastyczne zdjęcia! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...