Biały krem z kalarepy i pietruszki z listkami szałwii
Zupa z kalarepki najczęściej kojarzy się z najprostszą zupą na rosole, z kawałkami kalarepki. Można jednak przygotować ją zupełnie inaczej, choć nie mniej smacznie.
Kiedy myślę o kalarepie, pierwsze co przychodzi mi do głowy to wspomnienie z dzieciństwa i moja ciocia, która robiła przepyszną faszerowaną mięsem. Ciocia Janka fantastycznie gotuje i jeszcze piękniej potrafi to podać. Smak faszerowanych kalarepek pamiętam do dzisiaj. Może uda mi się kiedyś wyprosić przepis, wtedy podzielę się nim z Wami.
Tym razem jednak na obiad nie będzie nic z mięsem. Będzie lekko, w sam raz na gorące dni, jakich ostatnio mamy pod dostatkiem. Zupy kremy są proste i szybkie do przygotowania. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, wystarczy kilka. Lato i początek jesieni to czas własnie takich zup, przynajmniej w moim domu.
Przepis na zupę krem z kalarepki i pietruszki
Składniki:
2 średnie pietruszki
2 większe kalarepki
1 średnia cebula
150 ml mleka
3 łyżki masła do zupy
listki szałwii - po kilka na porcję
2 łyżki masła do szałwii
sól do smaku
Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę. Zeszklić na maśle.
Pietruszkę i kalarepkę opłukać, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli, poddusić.
Dolać wody w takiej ilości, żeby zakrywała warzywa. Ugotować na niewielkim ogniu do miękkości.
Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, wlać mleko i wymieszać.
Pietruszkę i kalarepkę opłukać, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli, poddusić.
Dolać wody w takiej ilości, żeby zakrywała warzywa. Ugotować na niewielkim ogniu do miękkości.
Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, wlać mleko i wymieszać.
Listki szałwii opłukać i osuszyć. Masło roztopić na patelni, dołożyć listki i przesmażyć krótko, udekorować nimi zupę. Podawać z grzankami.
Zupą zapewne apetyczna. Kalarepkę czasami jadam, ale nie przypominam sobie, żeby w zupie :)
OdpowiedzUsuńto spróbuj w zupie :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest pyszna :)
UsuńJa nie lubię kalarepki, ale w białej zupie smakuje mi niesamowicie. U mnie do białej zupy wrzucam: kalarepkę, seler, pietruszkę, kalafior i białą cebulkę. :)
OdpowiedzUsuńja w ogóle bardzo lubię białe zupy :) pierwszy raz robiłam ją z kalarepką :)
UsuńUwielbiam kalarepę, zupy kremowej jednak nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńto musisz spróbować :)
UsuńA ja dzisiaj bez obiadu :P Gdybym wiedziała, że masz taką dobrą zupkę to bym dawno wpadła :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dzwoń dzień wcześniej ;)))
UsuńŚwietne połączenie smaków, uwielbiam takie zupy:)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńTakim kremem bym nie pogardziła absolutnie;)
OdpowiedzUsuńten jest wyjątkowo smaczny :)
UsuńPyszny krem :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny :)
UsuńBrzmi nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńa żebyś wiedział jak smakuje :)
Usuń