Obserwuj bloga przez email

Mleczny deser kawowo - waniliowy z nasionami chia z dodatkiem borówek

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), to dość modny składnik potraw od pewnego czasu. Jak zapewne zauważyliście, nie należę do osób, które gonią na ślepo za tym, co aktualnie jest w modzie. W tym przypadku jednak warto naśladować innych, gdyż chia to samo zdrowie. Bardzo dawno temu nasiona chia były istotnym składnikiem pokarmowym dla Majów i Azteków. Znali ich dobroczynne właściwości i doceniali. 



szałwia hiszpańska




Właściwości odżywcze nasion chia - wartości dla 100 g suchych nasion:
(źródło danych Wikipedia)

Wartość energetyczna  486 kcal
Tłuszcze  31 g z czego:
- Kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 24 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,3 g
- Kwasy tłuszczowe trans 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Sód 16 mg
Potas 407 mg
Węglowodany 42 g
Błonnik 34 g
Białko 17 g
Witamina A 54 IU
Kwas askorbinowy 1,6 mg
Wapń 631 mg
Żelazo 7,7 mg
Witamina B12 0 µg
Magnez 335 mg

Co istotne, nasiona chia nie zawierają glutenu, a więc są idealnym dodatkiem do deserów dla osób na diecie bezglutenowej.

Zastosowanie nasion chia
Za względu na ich dobroczynne działanie prześcigamy się w  wymyślaniu zastosowań. Wszelkiego rodzaju desery są podstawą ze względu na prostotę zastosowania: wystarczy tylko wymieszać nasionka z mlekiem, jogurtem czy innym napojem. Można je również stosować jako dekoracyjną i zdrową posypkę na przykład do sałatek. Natomiast zmielone można dodać do wypieków

Ja dzisiaj zapraszam Was na mój ulubiony deser. Robi się go szybko, nie licząc czasu oczekiwania aż nasionka napęcznieją. Jak ktoś lubi zaczynać dzień od czegoś słodkiego, to jest to dobra alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.




szałwia hiszpańska




Mleczny deser kawowy - waniliowy z nasionami chia

Składniki kawowej warstwy:
200 ml mleka
3 łyżeczki mielonej kawy
100 ml wody
1 łyżeczka melasy (można ją ewentualnie zastąpić miodem)
5 łyżek nasion chia

Kawę zaparzyć wodą, odstawić pod przykryciem. Przestudzoną przecedzić - ja używam papierowego filtra do kawy. (Jeśli używacie kawy rozpuszczalnej, to oczywiście nie ma potrzeby przecedzać jej.) Do kawy dodać melasę lub miód oraz mleko. Wsypać nasiona chia i wymieszać wszystko razem. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić na kolejne przynajmniej 2-3 godziny.
Dlaczego tak ważne jest mieszanie tego deseru? Otóż dlatego, że nasionka pod wpływem wody (mleka, jogurtu - płynu) wydzielają żel. Niemieszane posklejają się razem w mało apetyczne grudki. 

Składniki warstwy waniliowej:
300 ml mleka
2 łyżki esencji waniliowej
1 łyżka cukru
5 łyżek nasion chia

Postępujemy podobnie jak przy wersji kawowej: mleko połączyć z cukrem i esencją waniliową (jeśli nie macie esencji waniliowej lub będzie to deser dla dzieci, użyjcie cukru waniliowego zamiast zwykłego cukru), wsypać nasiona chia i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, po około godzinie można kolejny raz wymieszać i pozostawić na kolejne przynajmniej 2-3 godziny.


Gotowe masy przełożyć warstwami do pucharków lub szklaneczek. Na górze ułożyć ulubione owoce. Ja wykorzystałam borówki. Deser jest dość gęsty, więc jeśli ktoś woli rzadsze konsystencje, wystarczy dodać mniej nasion chia. 
Polecam Wam takie zdrowe desery i, jak zawsze, namawiam do rezygnacji z gotowców kupowanych w sklepach. Naprawdę stworzenie czegoś smacznego w domu nie zajmuje ani zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane czy kosztowne. 



szałwia hiszpańska


Sposób na domowy cukier waniliowy jakiś czas temu pojawił się na blogu, podobnie jak przepis na esencję waniliową.

Znacie nasiona chia? Lubicie je? A może macie swoje sposoby na ich wykorzystanie?


38 komentarzy:

  1. Coś wspaniałego, na pewno wykonam! Bogactwo składników odżywczych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to jest fajne, ze można zjeść coś pysznego i zdrowego jednocześnie :)

      Usuń
  2. Znam. Użyłam raz do chleba. Potem zapomniałam o nich i znalaząłm lekko przeterminowane. Tówj deser wygląsa cudownie, pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się do nich długo przekonywałam, ale skutecznie za to ;)

      Usuń
  3. deser-kawa-zdrowo... brzmi jak bajka, a do tego jak pięknie wygląda!
    Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh chia, uwielbiam uwielbiam! Wygląda przepysznie! Aż cieknie ślinka :3 Pozdrawiam i zapraszam do udziału w kulinarnym konkursie: http://healthy-dreams.blogspot.com/2015/07/coco-dreams-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chia a twój deserek Małgosiu bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie używałam jeszcze tych nasion. Ostatnio widziałam w telewizji pomysł na podobny deser dla dzieci, tylko było z mlekiem kokosowym. Wygląda cudownie i smakowicie. Z pewnością zrobię podobną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda nietuzinkowo i ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo interesująco. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaaam! To już wiem co jutro będę robić! :)

    Zapraszam do mnie na nowy post!
    http://moskwasworld.blogspot.com/
    Dopiero niedawno odnowiłam bloga i liczę na jakieś wsparcie, bo przez nieobecność straciłam dużo czytelników :( Z góry dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znam jeszcze smaku tych nasionek, ale jak mówisz że pyszne, to tak jest, więc wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że zasmakują Ci, tym bardziej że to bomba witaminowo-odżywcza :)

      Usuń
  11. Z samego raba lecę po borówki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam właściwości nasion chia, muszę w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też podchodziłam do nich dość długo :) ale warto :)

      Usuń
  13. a mnie tak ciagnie na te nasionka Chia, że niewiem co...
    Mam je w do mu, a jeszcze jak karmię Bartunia, to nie mogę ich spożywać ... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiedziałam, że podczas karmienia nie powinno się ich jeść :(

      Usuń
  14. Nie znam smaku nasion Chia
    Muszę przyznac, że twój deser wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak opisać ich smak, chyba bardziej nabierają smaku dania w którym się znajdują :)
      ale fajnie się je rozgryza ;)

      Usuń
  15. zajadam sie takimi deserami ale nasiona chia?? pycha! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nasionek chia też spróbuj :) jak znam Ciebie to cuda wymyślisz :*

      Usuń
  16. Jest to jeden z tych deserów, który stanowczo nigdy mi się nie znudzi. :) I jak wspaniale, że nasiona są pełne zdrowia. Chyba żaden inny łakoć tak wspaniale nie łączy przyjemnego z pożytecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny deser! Pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu takie pyszności serwujesz... a ja tu krokiet wcinam, odmrożony jeszcze z wesela...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...