Obserwuj bloga przez email

Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem

Witajcie po przerwie 😊 Wróciłam już warsztatów Londynie, było cudownie! Smacznie, aromatycznie, kolorowo i ciekawie. Na pewno temu wyjazdowi poświęcę niejeden wpis. Tymczasem odpoczywam, a dla Was mam dzisiaj wytrawną tartę - danie sycące, a jednocześnie lekki i orzeźwiające.
Inspiracją do tej tarty była ta, którą robiliśmy na owsiankowych warsztatach. Moja tarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi zapukał pan kurier. Otworzyłam i pierwsze co usłyszałam to było mmmm...jak pachnie! A pachnie i ciasto, i farsz. Smak i zapach, jak już wspomniałam, są dość lekkie i bardzo orzeźwiające, jednak - gwarantuję - nikt od stołu nie odejdzie głodny. 



wytrawna tarta



Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
80 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
grubo mielony pieprz na czubku łyżeczki
duża szczypta soli
skórka starta ze średniej limonki

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, pieprz, skórkę startą z limonki oraz masło. Dużym nożem posiekać wszystko razem, aż masło będzie rozdrobnione i wymieszane z reszta składników. Na końcu dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto - nie ogrzewać za długo w dłoniach.
Ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. 



Farsz:
2-3 większe pory
2-3 większe fenkuły (kopry włoskie)
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%
2 łyżki oleju
sól do smaku

Pory i fenkuły oczyścić, opłukać i skroić białe części w plastry. Olej rozgrzać w garnku lub na sporej patelni. Dodać do niego pory i fenkuł. Podsmażyć lekko, a następnie wlać wino i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.


Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 190 stopni do delikatnego zarumienienia wierzchu tarty.




wytrawna tarta



Podawać na gorąco. Może to być danie obiadowe, ale też i na ciepłą kolację. Tarta ma ciekawy smak. W cieście delikatnie wyczuwa się smak i zapach limonki, co idealnie komponuje się z orzeźwiającymi smakami farszu. Polecam!




wytrawna tarta



Lubicie dania z kopru włoskiego?


15 komentarzy:

  1. Wróciłaś kochana :-) teraz czekam na relację :-) a tarta była pyszna, przypomniałaś mi o niej, muszę ją koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wróciłam :)
      przekopuję sie przez setki zdjęć i piszę relacje :) bo na jednej się nie skończy :)

      Usuń
  2. Ostatnio bardzo polubiłam duszonego lub pieczonego fenkuła. Ta tarta jest dla mnie. :) Zrobię może w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja sie niedawno dowiedzialam, ze to warzywo po polsku FENKUL sie nazywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pomysłowa tarta :) Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, wiesz co - u mnie nawet pachnie ta Twoja tarta;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wygląda wspaniale i bardzo mi się podoba talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis też przypadł mi do gustu. Wypróbuję. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...