Obserwuj bloga przez email

Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert

Sezon na szparagi dobiega końca. Trochę się zagapiłam i nie zagościły one na blogu tak, jak gościły na naszym stole. Szparagi bardzo lubimy i najczęściej zjadamy je ugotowane i polane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku "na szybko".







Składniki:
gotowe ciasto francuskie
zielone szparagi
suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy
ser camembert
odrobina oliwy
grubo mielony pieprz

Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się.





Wolicie zielone czy białe szparagi?

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię tartę ze szparagami:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wole zielone szparagi, obok białych przechodzę obojętnie. Tarta bardzo smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna tarta, wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, jak pysznie wygląda, już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co Ty, my jemy penne z sosem z sera pleśniowego i szparagów;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności Małgosiu :-) uwielbiam takie zestawienia smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie nie dla mnie. Szparagów nie lubie, ale wygląda kusząco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybko i wykwintnie i oczywiście pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. szybko i na pewno pysznie, a przy tym lekko - pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym :) Nie robiłam jeszcze na słono niczego z ciasta francuskiego oprócz parówek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, to coś dla mnie. Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...