Obserwuj bloga przez email

Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą

Kochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :)

Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko :) 
Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :)



tarta z rabarbarem i melonem



Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko

Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać d reszty składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.




Mus owocowy:
1 większa łodyga rabarbaru
1 melon gala
2-3 łyżki brązowego cukru

Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Melona umyć, obrać ze skórki i również rozdrobnić. Wszystko razem przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu, często mieszając. Owoce powinny rozpaść się, a woda odparować. Jeśli mus będzie zbyt rzadki, można dodać odrobinę mąki kukurydzianej.


Beza:
3 białka,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną.

Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

tarta z rabarbarem i melonem


Z jakimi owocami łączycie rabarbar?


22 komentarze:

  1. Pysznie wygląda Małgosiu :-) zjadłabym z chęcią kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będę niebawem ją piec, wiec podrzucę Ci kawałek ;)

      Usuń
  2. Wyglada bardzo smakowicie, chetnie bym sprobowala, wiec zrobie i wierze Ci, ze polaczenie rabarbaru z melonem gala jest udane i ma ono niesamowity smak! Kwskowatosc rabarbaru na pewno delikatnie zlagocil slodkawy smak melona, dodajac mu z kolei lekkiego kwaskowego posmaku rabarbaru, wzajemnie sie wymienily swoimi charakterystycznymi smakami, wiec musi to wyjatkowo smakowac! No i na dodatek ta wspaniala beza. To juz nie tylko pychota, to prawdziwa POEZJA i FINEZJA !!

    Dzieki za swietny przepis kochana czarodziejko i jak najmilszego pobytu w Londynie Ci zycze:)

    P.S. Oliver wiedzial kogo zaprosic, czarodziejke z magicznymi pomyslami na poezje i finezje w kuchnii... Ciesze sie razem z Toba z tego wyjazdu ! Pa kochana Malgosiu:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, Twoje słowa podziałały jak talizman: było cudownie :)

      buziaki :*

      Usuń
  3. Toż to rozpusta na maksa, jednak dość zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz nie zawsze ;) czasem można zaszaleć ;)

      Usuń
  4. Nigdy za rabarbarem nie przepadałam, ostatnio jednak, z bardzo słodkim ciastem , zjadłam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Propozycja rabarbarowa wspaniała. Wyjazd na warsztaty , to dopiero gratka, czekam z ciekawością i odrobiną zdrowej zazdrości na relację. Miłych wrażeń .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      relacje już zaczynają się pojawiać :)

      Usuń
  6. ja najczęściej z jabłkiem albo truskawkami, ale z melonem na pewno grzeszy smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem Ci, że przygotowując sama byłam ciekawa finalnego smaku :)

      Usuń
  7. Smakowicie wygląda ta tarta! Musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm słodko. Rabarbar z jabłkami <3, a najbardziej lubię wyciskać z nich sok

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...