Obserwuj bloga przez email

Fondant, czyli lava cake i truskawki

Przepis na to cudo znalazłam u Avy klik, zapisałam w ulubione i jak zrobiłam, to stwierdziłam, że to będzie jeden z ulubionych moich deserów. Troszkę się zapędziłam i zamiast rozłożyć masę z podanych proporcji do 4 mniejszych foremek, wybrałam 2 większe. Myślicie, że ktoś się skarżył na zbyt dużą porcję? 

jak sie robi lava cake, co to jest lava cake, ciasto lawa przepis, przepis na czekoladowy fondant, daylicooking



Składniki na 3-4 kokilki:
100 g czekolady,
50 g masła,
2 łyżki brandy (opcjonalnie),
2 jajka,
4 łyżki brązowego cukru,
łyżeczka esencji waniliowej.

dodatkowo:
masło i odrobina mąki do wysmarowania i obsypania foremek.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z masłem, mieszając cały czas, żeby nie zważyła się.
Jajka ubić lekko z cukrem, esencją waniliową i ewentualnie brandy. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Foremki wypełniać do 2/3 - 3/4 wysokości, na wierzchu układać połówki truskawek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu delikatnie obkroić brzegi i wykładać na talerzyki. Podawać z truskawkami, lodami, bitą śmietaną lub obsypane cukrem pudrem.



czekoladowy deser z owocami sezonowymi


Ja wykorzystałam dwie większe kokilki, więc moje desery wyszły większe. Nie wyjmowałam ich z foremek, a na wierzch nałożyłam po kleksie bitej śmietany, która mimo rozpływania się dodała smaku. Dla tych, którzy pilnują diety polecam ten deser przygotowany z gorzkiej czekolady, smakuje równie pysznie.


deser z owoców sezonowych



deser, owoce sezonowe


Macie swoje przepisy na fondant? 


45 komentarzy:

  1. Oj przepadłam. Jak to pysznie wygląda. Małgoś podziel się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też przepadłam :D lepiej nie rób tego bo już po Tobie :D

      Usuń
  2. Cudne...wizualnie i na pewno smakuje...ja bym nie narzekała na większą kokilkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chyba oszaleje! Pyyyyyyszniei to wyglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a żebyś wiedziała jak pysznie smakuje ;)))

      Usuń
  4. Mmm taka czekoladowa lawa... nie może być nic lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja myślę, że to ścisła czołówka najlepszych deserów ;)

      Usuń
  5. Przepiękne zdjęcia, aż ślinka leci...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, a co ja mam powiedzieć, jak patrzę na Twoje? :)

      Usuń
  6. Pyszne i łatwe więc na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada przepysznie, bylam u Avy, tez widzialam, Ty dodalas jeszcze bita smietanke i chyba tez zrobie ze smietanka, bedzie jeszcze bardziej samkowite, choc i tez bardziej kaloryczne:)

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, ja chyba jestem większym łasuchem niż Ava ;)))

      Usuń
  8. Wygląda tak, że po prostu język ucieka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Matko jak to pysznie wygląda! Burczy w brzuchu mi już na ten widok, a na myśl jak smakuje ..... mniam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje obłędnie :) zresztą, sprawdź sama :)

      Usuń
  10. Niebo w gębie. Ja to chyba nigdy nie schudnę! :-) W sezonie truskawkowych perfekcyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle razy Ci mówiłam, ze nie musisz chudnąć :*

      Usuń
  11. Zapisuje przepis, wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o mamuniu, wygląda bombowo!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Już widzę, ze ciężko im się oprzeć. Wyglądają obłędnie i wręcz krzyczą o to by je zjeść :D Kurcze nie powinnam o tej porze oglądać takich rzeczy

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak to niewiele człowieka dzieli od raju :)
    Wygląda obłędnie i chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie to ujęłaś: jak niewiele dzieli od raju ;)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. musisz przygotować, to zobaczysz jak smakuje :)

      Usuń
  16. normalnie odlot!! fantastyczny deser!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu, ale Ty kusisz... A ja tu korzonki zajadam...
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...