Obserwuj bloga przez email

Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi

Bardzo lubimy ryby. Są smaczne i zdrowe, nie trzeba chyba nikogo do tego przekonywać. Od pewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania, to upieczenie go w folii. 


ryba w folii



Ryba:
świeży pstrąg,
gałązka świeżego rozmarynu,
2-3 plasterki świeżego imbiru,
1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej),
kilka plasterków marchwi,
kilka plasterków pietruszki,
sól, pieprz.

Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu.

pieczona ryba


Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały poza brzuszek. Rybę ułożyć na folii aluminiowej i zawinąć pakiecik - łączeniem od strony brzuszka.


ryba pieczona w folii


Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 25 minut w zależności od wielkości ryby. Podawać  z dowolnymi ulubionymi dodatkami lub bez dodatków :) Ja podałam z ziemniakami, które piekły się razem z pstrągiem.


ryba w folii


Pieczone ziemniaki:
średniej wielkości ziemniaki,
sól, grubo mielony pieprz,
suszony rozmaryn,
kilka łyżek oleju.


Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać je wzdłuż  do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy ziemniak natłuścić olejem i układać na blasze wyłożonej papierem. Posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Można zapiekać razem z rybą, gdyż pieką się w tym samym czasie.


ryba w folii



Lubicie tak przygotowywane ryby?



21 komentarzy:

  1. No jak tu nie lubić takiej rybki ....pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiad, to krolewski obiad, i chyba nikt nie oprze sie takiemu daniu i z wielkim smakiem go sprobuje, no i oczywiscie zje. Po prostu wspaniale danie! Narobilas mi, Malgosiu wiekiej ochoty na taki obiadek...
    Dziekuje za swietny pomysl:)

    Pozdrawiam Cie serdecznie, Malgossiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, jesteś smakoszką :) jestem pewna, ze taki pstrąg spodoba Ci się :)

      Usuń
  3. Pyszna rybka i ziemniaki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy takie rybki:-) Świetnie zrobiona:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pstrąga, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki dość często gości u nas bo jest po prostu szybki i prosty :) obiad w zasadzie robi się sam ;)

      Usuń
  6. Cóż, nie jadłam takiego pstrąga. Przeważnie , zanim się zastanowię, wrzucam na patelnię . a tyle innych możliwości przecież :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz w takim razie nadrobić to i upiec pstrąga w folii :)

      Usuń
  7. A mam akurat w lodówce pstrąga, świeży prosto z lidla ;) myślę że nada się do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja! Uwielbiam pstrąga pieczonego z ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy!!! Ostatnio M. złowił 2 pokaźne rybki i też podobnie później przyrządził. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...