Obserwuj bloga przez email

Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta

Kolacja na gorąco jest dobrym pomysłem nie tylko na chłodne dni. Czasami jesteśmy w ciągu dnia tak bardzo zabiegani, że obiad jemy na szybko i często nic konkretnego. Jest to też dobry pomysł na poczęstunek, bo świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;)


wytrawne wypieki, kolacja




Ciasto:
100 g zimnego masła,
1 szklanka mąki pszennej,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
1 żółtko,
szczypta soli,
grubo mielony pieprz.

Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy.


Farsz:
1 średni pęczek botwinki,
1 średnia cukinia lub 2 mniejsze,
1/3 opakowania sera feta,
1 jajko,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
1 łyżka płynnego miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.


Botwinkę dokładnie wypłukać i osuszyć. Odciąć liście (można z nich zrobić zupę, wpis niebawem), pozostawiając tylko łodyżki i buraczki. Łodyżki pociąć na kilkucentymetrowe kawałki, buraczki oskrobać i pokroić na plasterki. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w grubsze plastry. 


pieczone warzywa



Łodyżki botwinki,  plastry buraczków i cukinii rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Przesmarować oliwą wymieszaną z miodem i zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.



pieczone warzywa



Na podpieczonym cieście rozłożyć cukinię, botwinkę i buraczki. Jajko roztrzepać ze śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu. Wylać to na warzywa. Wierzch posypać pokruszoną fetą.
Tartę piec w temperaturze 190 stopni do lekkiego zarumienienia. Podawać na gorąco lub na zimno zamiast tradycyjnej kanapki.


wytrawne wypieki


Ciasto jest bardzo kruche i kroi się bez problemu. Tarta jest tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno.


wytrawne wypieki na kolację


Pomysł na tę tartę to połączenie inspiracji przepisów Listki z bloga WhitePlate (botwinka)  i Doroty z MojeWypieki (ciasto na tartę). 



16 komentarzy:

  1. Małgosiu ta tarta wygląda bajecznie i jestem pewna, że jest pyszna. Muszę sobie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na przepyszną i jednocześnie zdrową :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starałam się, żeby taka własnie była :)

      Usuń
  3. Mm cudowne połączenie cukinii, botwinki i fety- uwielbiam <3 A cała tarta taka cudna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę obawiałam się połączenia tego wszystkiego ale okazało się strzałem w dziesiątkę :)

      Usuń
  4. Rewelacyjne połączenia a tarta jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi w brzuchu zaburczalo, wygląda pysznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak teraz na nią patrzę, to mi też burczy w brzuchu ;)

      Usuń
  6. Piękna tarta, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny przepis, Wypróbuję, to coś dla mnie. Uwielbiam cukinię. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...