Obserwuj bloga przez email

Prowansalski bochenek, czyli pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi - pachnące i smaczne śniadanie gwarantowane.

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie. Śniadanie z pysznym, pachnącym cudownie chlebem nadzianym kawałkami suszonych pomidorów z ziołami prowansalskimi. Ten chleb znika ze stołu w mig. Nie potrzeba do niego wielu dodatków, wystarczy prawdziwe dobre masło.  
Od dłuższego już czasu unikam kupowanego w sklepie pieczywa, pisałam Wam o tym wielokrotnie. A kiedy sama zaczęłam je piec, to szukam nowych smaków. Suszone pomidory goszczą w mojej kuchni często, więc tym razem postanowiłam połączyć je z pysznym, delikatnym w strukturze, chlebem pszennym. Jak wyszło? Najlepiej będzie, jeśli sami upieczecie ten chleb i sprawdzicie. Poniższe proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 20 cm.



domowe pieczywo


Przepis na pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół prowansalskich


Składniki:
30 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
8-10 średnich kawałków suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
3 łyżki oliwy z pomidorów
190 ml ciepłej wody (3/4 szklanki o pojemności 250 ml)
190 ml ciepłego mleka (3/4 szklanki o pojemności 250 ml)



Jak upiec chleb?

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Wlać ciepłą wodę, wsypać 4-5 łyżek mąki i wymieszać. Odstawić zaczyn do podrośnięcia na około 10 minut. 

Do podrośniętego zaczynu wlać mleko, oliwę, dodać sól, zioła prowansalskie  i mąkę. 

Dobrze wyrobić dość luźne ciasto, przesypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory i delikatnie połączyć je z ciastem. 

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 

Górę oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia - także i tym razem powinno podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem ostrym nożem naciąć lekko ciasto w dowolny wzór.



domowe pieczywo

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 50 minut. Ciasto powinno lekko zrumienić się, a po wyjęciu uderzone od spodu wydawać głuchy dźwięk. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.


domowe pieczywo


domowe pieczywo

Ten chleb jest idealny ze świeżym masłem, delikatnym twarożkiem czy pomidorami i ogórkami. Pasuje do świeżych sałatek i lekkich dipów.

Polecam Wam także inne domowe chleby:

[Aby otworzyć stronę z przepisem, kliknij w nazwę lub zdjęcie] 

Pszenny chleb na płatkach owsianych
https://www.daylicooking.pl/2014/10/chleb-pszenny-na-patkach-owsianych.html




12 komentarzy:

  1. Mhmmmm.... wyglada pysznie! Ja wlasnei na urlopie napalilam sie na zrobienie wlasnego zakwasu zytniego. Ciekawe czy mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też przymierzam się do zakwasu, ale jakoś mi nie po drodze ;))) daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale ten chlebek :) Wypasiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu droga, Twój chlebuś pachnie przez monitor :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłbym takiego chlebka z włoską nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak pysznie, chrupiąco! Zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam już za sobą wypiekanie domowego chleba, ale takiego nie robiłam. Chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...