Obserwuj bloga przez email

Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli

Szaszłyki to ciekawe danie. Można pofantazjować, skomponować najróżniejsze składniki. Co nam tylko fantazja podpowie. Czasem lubię jednak zrobić je prosto, bez udziwnień. Wtedy pasuje do tego kiełbasa, choć nie wiem czy nazwanie tego szaszłyka szaszłykiem jest prawidłowe, bo przecież szaszłyk kojarzy się nam z mięsem, a taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku. Echhh...jak zwał, tak zwał. Ważne, żeby było pyszne 😊






Składniki:
kiełbasa 
świeża czerwona papryka
cebula
szalotka
suszony rozmaryn
grubo mielony pieprz
olej do posmarowania szaszłyków
patyki do szaszłyków

Kiełbasę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić w łatwe do nadziewania kawałki. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki zbliżone wielkością do wielkości pozostałych składników.

Patyki do szaszłyków namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Zapobiegnie to przypalaniu się ich podczas opiekania.
Na namoczone patyki nadziewać dość ciasno  naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.







Podawać ze świeżym pieczywem i dowolnym sosem - ja przygotowałam musztardowy, który bardzo dobrze pasuje do pieczonej kiełbasy oraz grzanki.






Sos musztardowy:
gęsta kwaśna śmietana
ulubiona musztarda
sól
szczypta cukru


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w proporcjach według smaku. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut przed podaniem.





Grzanki:
bułka
pieczarki
oliwa z oliwek
żółty ser

Bułkę pokroić, przesmarować oliwą używając pędzelka. Na bułce ułożyć kawałki surowych pieczarek, na pieczarki starty ser. Powinien to być ser żółty, a nie wyrób seropodobny, gdyż tylko ser przyrumieni się i nie spłynie z grzanek. Tak przygotowane grzanki zapiec w piekarniku. Można je dołożyć do szaszłyków w połowie ich pieczenia.




Lubicie szaszłyki? Macie swoje ulubione? 

13 komentarzy:

  1. Pyszności, uwielbiam takie szaszłyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie szaszłyki z kiełbaską :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie... Jutro robię szaszłyki z kiełbaską i grzankami! Narobiłaś mi takiego smaka, że już nie ma siły - muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite szaszłyki, super grzanka - pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąż uwielbia, no ja przecież też . :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szaszłyki wyglądają smakowicie, ale nie tak bardzo jak te apetyczne grzaneczki <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...