Obserwuj bloga przez email

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów

Jak co roku 17. maja to Światowy Dzień Pieczenia. W skrócie, chodzi o to, aby upiec coś dla konkretnej osoby. Ja postanowiłam upiec coś dla Was, moich czytelników. Zależało mi też na tym, abyście z tego przepisu skorzystali, żeby to było coś prostego, co każdy - jeśli chce - może powtórzyć w domu. Kiedy Marta z bloga Magiczne Życie Marty zaproponowała mi dołączenie do grupy, która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :)


syrop do napojów



Składniki:
jabłka,
ciasto francuskie,
pół szklanki cukru,
1 szklanka wody,
3-4 goździki dla tych co je lubią,
3-4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu.

Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny. Syrop powinien delikatnie wrzeć.
Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić.




Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę.




Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.) Ciasto powinno lekko się zarumienić, a jabłka przypiec.
Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypywać upieczone róże.




Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco.





28 komentarzy:

  1. Śliczne Ci wyszły :-) są pyszne :-) pozdrawiam i smacznego Dnia Pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite śliczności :) I widzisz, wylałam ten syrop od gotowania. Mogłabym się w pięty ugryźć . :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektowne słodkości. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne :) aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasteczka są cudne - nadają sie na każdą okazję (jak i bez :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby zjeść coś dobrego dobra każda okazja ;)

      Usuń
  6. Gosiu, Twoje różyczki są piękne :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu rzepiękne te Twoje róże a to ja jednak gapą jestem - też mogłam coś upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda :)
    świetny blog, będę wpadać częściej:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne babeczki-róże. Nie piekłam, a warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba pierwszy raz je piekłam, a to taki szybki sposób na coś słodkiego :)

      Usuń
  10. Jak się spotkamy, to poproszę o takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...