Obserwuj bloga przez email

Gomasio

Kiedy byłam na warsztatach w ramach Festiwalu Owsianki, przy okazji stałam się posiadaczką fantastycznej książki. Oczywiście, z autografami i dedykacjami autorów, nie mogło być inaczej. Książka nosi tytuł Najlepsze przepisy dla całej rodziny i sygnowana jest projektem  Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na widelcu. Wraz z Grzegorzem Łapanowskim książkę stworzyła Maia Sobczak - o tym wspaniałym duecie pisałam Wam przy okazji wpisu - relacji z warsztatów.
Jest to książka trochę inna niż większość. Oprócz przepisów i sporej dawki  przydatnych, ciekawych informacji na temat odżywiania, znajdziecie porady jak robić zakupy, na co zwracać uwagę, czego unikać. Sporo uwagi, Maia i Grzegorz, poświęcają wprowadzaniu dzieci w świat jedzenia i kuchni. 
Przepisy rozdzielone są między działy: I śniadania, II śniadania, obiady, przekąski/desery i kolacje. Bardzo ułatwia to odszukanie tego, co akurat potrzebne. Niewątpliwą ozdobą tej publikacji są zdjęcia. Przepiękne, kolorowe, zaostrzające apetyt. Książek z przepisami mam sporo, część pochowana "po kątach", część pod ręką, na półce przy biurku. Ta książka na pewno będzie jedną z tych, które stoją najbliżej. Jeśli będziecie mieli możliwość jej kupienia, polecam. Nie zawiedziecie się.
Dzisiaj pierwszy z wielu przepisów, jakie chcę wypróbować. Gomasio. Tego opisać się raczej nie da. Tego trzeba spróbować i powąchać.






Składniki:
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki sezamu
1 łyżeczka różowej soli kamiennej (himalajskiej)
opcjonalnie 4 łyżeczki wodorostów nori - ja nie dodawałam


Wszystkie produkty podprażyć na suchej patelni aż zaczną lekko się rumienić i cudownie pachnieć. Jeszcze ciepłe przełożyć do moździerza i utłuc. Przestudzone przełożyć do słoika.




Używać jako posypkę na chleb z masłem lub do tradycyjnych kanapek. Gomasio niesamowicie poprawia smak najprostszych dodatków. Sprawdźcie sami, a ilość soli regulujcie po swojemu.






Czujecie, jak pięknie pachnie? 


Relację z owsiankowych warsztatów możecie przeczytać tam klik

12 komentarzy:

  1. Cos za czesto sie zakochujesz, Malgosiu? To tak jak ja w niektorych ciuchach..Ale to dobra milosc, mam nadzieje? Taka smaczna!! Palce lizac...Musze to wyprobowac. Dziekuje za przepis i poleceni etek ciekawej ksiazki. Pozdrawiam cie serdecznie, Malgosiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o jedzenie to jestem bardzo kochliwa ;)))

      Usuń
  2. Zaciekawiłaś mnie :-) muszę sobie zrobić taką pychotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla wegetarianki takiej jak ja, już mi cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak powąchasz i spróbujesz, to dopiero pocieknie ;)))))

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. gomasio gości u mnie niemal non stop :) cała rodzina pokochała ten smak i zapach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...