Chleb pszenny najprostszy - zawsze się udaje
Prosty pszenny chleb to idealna podstawa dobrego śniadania. Warto upiec go samodzielnie.
Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny. Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo ułatwia przygotowanie, gdyż nie trzeba bawić się z robieniem rozczynu. To co? po kromeczce? 😊Przepis na najprostszy śniadaniowy chleb pszenny
Składniki:
700 g mąki pszennej
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
Żeby uniknąć bałaganu, do przygotowania ciasta użyłam większej miski. To mi pozwoliło nie przekładać ciasta na stolnice do wyrobienia, lecz wyrobić je w misce. Polecam Wam ten sposób.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ponownie ściereczką aż do ponownego wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce.
I co, trudne było? 😊 W zasadzie ten chleb piecze się sam, bo nie wymaga szczególnej uwagi. Można go przygotować przy okazji np. gotowania obiadu. Kto się skusi i upiecze?
Polecam Wam również inne wypieki, które są proste do przygotowania, a umilą każde śniadanie:
Wygląda pysznie i pewnie pachnie niebiańsko:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :) pachnie cudownie :)
UsuńNiesamowity wpis !
OdpowiedzUsuńMy również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/
nie widzę nic niesamowitego w przepisie na chleb ;) ale dziękuję za miłe słowa ;)
UsuńMałgosiu ten chlebek przypomina mi bochenki pieczone kiedyś przez moją babcię w piecu. Oj muszę taki upiec bo pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńmarzy mi się piec w takim prawdziwym piecu chlebowym :)
Usuńdom w którym pachnie pieczonym chlebem to dom dobrych ludzi :)
OdpowiedzUsuńtak mówią, ale czy to prawda? ;)
UsuńOj chciałabym być taką gospodynią i kucharka jak Ty :)
OdpowiedzUsuńnie doceniasz się, już Ci to mówiłam :P
Usuńcudowny chlebek :) ja często właśnie piekę pszenny, dzieciaki go uwielbiają ....
OdpowiedzUsuńwiem, że najlepsze razowe, z ziarnami, ale też najbardziej pszenne lubię :)
UsuńChleb wspaniały, a ja zamiast masła dodaję ser mascarpone, polecam, dłużej chlebuś zachowuje świeżość, choć prawda jest taka, że zjada się go do ostatniego okruszka nim zdąży sczerstwieć. :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować Twój sposób :)
UsuńPiękny chlebek! Ostatnio ciągle wcinam pszenny chlebek :)
OdpowiedzUsuńmasz smaka na pszenne chlebki po prostu ;)
Usuńz tej porcji ile wychodzi Pani bochenków chleba?
UsuńI Pani tak formuje chleb i daje na duza blache do pieczenia nie do formy?
z tej porcji wychodzą dwa średnie bochenki
Usuńte, które widać na zdjęciach, piekłam na duzej blasze, rozdzielone papierem do pieczenia, nie formowałąm ich jakoś szczególnie, po prostu ułożyłam dwa wałki obok siebie :)
czy można zastapic maslo margaryna?
OdpowiedzUsuńja używam masła, bo lubię smak, jaki nadaje wypiekom
Usuńmyślę, że możesz spróbować zastąpić je margaryną, nic nie powinno się wydarzyć :)