Obserwuj bloga przez email

Budyniowa owsianka z orzechami, korzennymi ciasteczkami i truskawkami

Jakiś czas temu otrzymałam dość zagadkowego maila. Napisała do mnie pani z jednej z agencji reklamowych z pewną propozycją. Z ręką na sercu muszę przyznać, że to własnie styl maila zaintrygował mnie najbardziej i skłoniła do podjęcia rzuconej rękawicy. A raczej...owsianki ;)




Cenisz zdrowy styl życia, pełnowartościowe posiłki i lubisz tworzyć kreatywne dania?  Podejmij nasze wyzwanie! Zdrowie, uroda i bycie fit, to główne hasła naszej akcji. Kluczem do niej jest pewien „SECRET”! Chcesz go poznać i przeżyć ciekawą przygodę? Odkryj z nami „SECRET” pięknej cery, szczupłej sylwetki i wygraj nagrody! Zachęcamy do udziału - podążaj za otrzymanymi od nas wskazówkami (jest to łatwiejsze niż myślisz). J

W taki oto sposób trafiła do mnie przesyłka wraz ze szczegółowymi informacjami na temat akcji: trzeba stworzyć danie z użyciem płatków owsianych Melvit SECRET Family. Najprościej byłoby przygotować ciasteczka, kuleczki lub upiec chleb. Owsianki raczej odpadają, bo ja po prostu za nimi nie przepadam ;) Czasu było mało, ale wystarczająco :) 


Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mleka,
1 łyżka esencji waniliowej,
1 łyżka cukru,
1 lekko czubata łyżeczka mąki pszennej
1 lekko czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mielonych (lub drobno posiekanych) orzechów,
1 łyżka masła,
8-10 łyżek płatków owsianych,
1 szklanka pokruszonych korzennych ciasteczek (można użyć ulubionych herbatników),
kilka truskawek.

2/3 mleka zagotować wraz z cukrem, esencją waniliową, orzechami i masłem. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do mleka. Gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać płatki owsiane i wymieszać.





Ja swój deser przygotowałam na talerzyku przy pomocy pierścienia. Można jednak podać go w szklance lub pucharku. Na dno wsypać pokruszone ciastka, na ciastka wylać owsiankę. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować owocami.






16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podłe wstrętne kobity, gdzie nie zajrzę to wszędzie truskawki, a u mnie ich niet :( Miłego dnia Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, to nie są jeszcze te pyszne truskawki z pola, niestety :(

      Usuń
  3. Pyszne i apetycznie! Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do zobaczenia na owsiankowych warsztatach :)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie zachęcająco! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....Tysiu, z Tobą też się tam spotkamy :)

      Usuń
  6. Gosia kusisz tą owsianką :) apetycznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna owsianka, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu, wygląda bardzo smakowicie. A ja to tak: owsianka, bakalie i mleko. Taka ze mnie beznadziejna kucharka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, nie doceniasz siebie, tyle razy pisałam Ci to

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...