Obserwuj bloga przez email

Babka pomarańczowo - cytrynowa

Przepis na te babkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik< 





Składniki:
250 g margaryny (użyłam 200 g masła),
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka ,
1/2 szklanki  świeżego soku pomarańczowego,
1 cytryna.


Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej żółtą skórkę. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.



Przestudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem. Można udekorować kandyzowaną skórką cytrusową.





20 komentarzy:

  1. z chęcią wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze kupić jedynie sok pomarańczowy i z pewnością wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię babki, a takiej jeszcze nie robiłam! :)
    cudownie puszysta i mięciutka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jak mogłaś nie piec babki Iwonki? :P
      hihihi...

      Usuń
  4. Piękna babka ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aromacik przy pieczeniu musiał zachęcać, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, bardzo lubię babki, także chętnie spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wygląda, lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...