Obserwuj bloga przez email

Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym

Dzisiaj zapraszam na pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy. 


gicz wołowa


Składniki:
gruby plaster giczy wołowej (około 400 g)
4-6 średnich ziemniaków
około 10 cm białej części pora
pomidorki koktajlowe
kilka pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
odrobina oleju


Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. 


gicz wołowa



Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa:

- ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem),
- połówki koktajlowych pomidorków,
- kawałki pora,
- ząbki czosnku,
- połówki pieczarek. 

Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić.
Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw.


gicz wołowa




Buraczki zasmażane:
1 kg buraków, najlepiej mniejszych
2 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki słodkiej śmietany
2 łyżeczki mąki pszennej
sól, cukier, ocet winny - do smaku


Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.




Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym




Sos koperkowy:
200 ml dobrej kwaśnej śmietany
pęczek koperku
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku


Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.



Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.




gicz wołowa



17 komentarzy:

  1. a ja dla buraczkow zasmazanych to pokroic bym sie dala!
    p.s. no fajna ta patelnia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te buraczki to moje popisowe danie :) wszyscy się nimi zajadają :)

      Usuń
  2. Fajna patelnia i pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie jak zawsze. Małgosiu, nie wiem, jak zagłosować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) oficjalnie głosowanie wystartuje na facebooku, ale już jest link:

      http://www.egustus.pl/blog/glowna/daylicooking

      Usuń
  4. Dam sie pokroić za taki kawał wołowiny z kostką wypełnioną szpikiem , toż to delicje . Ależ to danie jest smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, takie mięsko jest przepyszne :)

      Usuń
  5. Ajajaj ale smacznie wygląda ;) życzę wygranej trzymam kciuki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam przyjemność korzystać z garnków i patelni tej firmy od blisko roku i naprawdę chwalę je :)

      Usuń
  7. Super danie , no i świetna patelnia. Nie znałam takiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne danie, nie widziałam takiej patelni, a fajna jest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajna, nie mogę na nią narzekać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...