Obserwuj bloga przez email

Pasta z grillowanych bakłażanów, z dodatkiem bazylii i oregano

Bakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się.





Składniki:

2 średnie bakłażany,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
50-70 ml oliwy z oliwek,
odrobina oleju do zgrillowania bakłażanów,
sól, ostra papryka - do smaku.


Bakłażana umyć, pokroić w plastry. Zgrillować na patelni przesmarowanej lekko olejem lub w piekarniku - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec krótko w temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować blenderem wraz z oliwą. Dodać posiekane drobno zioła, sól i paprykę, dokładnie wymieszać.





Pasta smakuje ze świeżym pieczywem, bez żadnych innych dodatków. Można ją również podać z ugotowanym al dente makaronem. Ilość ziół i przypraw można modyfikować według uznania.





24 komentarze:

  1. Taki libanski babaganusz, tylko inaczej! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia zamiast bakłażana też by może pasowała? Co o tym sądzisz Małgosiu? Bo akurat bakłażanów aktualnie nie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba dzisiaj sprawdzę własnie jak z cukinią smakuje :)

      Usuń
  4. Też ją robiłam, jest wyśmienita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny raz okazuje się, że lubimy podobne smaki :)

      Usuń
  5. To cos dla mnie, wyszukana, orinalna i wysmienita pasta!! Ta wyborna pasta do swiezych buleczek lub grzanek zdobyla moje serce od pierwszego przeczytania tytulu... Koniecznie musze to wyprobowac:) Dziekuje Ci za przepis, Malgosiu:)

    Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia Ci zycze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podejrzewam, że grilowany bakłażan w paście musi dawać niesamowity smak :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj :) polecam, nie zawiedziesz się :)

      Usuń
  7. Oj kotku zaszalałaś z tym mazidełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. grillowane bakłażany są przepyszne, pasta musiała smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł na tę pastę przyszedł własnie dlatego, że tak lubimy grillowane bakłażany :)

      Usuń
  9. Jakoś tak bakłażany mi nie podchodzą, może w takiej wersji?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...