Obserwuj bloga przez email

Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów

Miałam już nic na słodko nie dodawać przed świętami, ale te babeczki są tak proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy.
Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty kisiel mleczny z uprażonymi migdałami. Całość tworzy coś oryginalnego i pięknie wygląda na stole. Zdążycie je jeszcze przygotować przed niedzielą. Mnie wszystko zajęło około godziny. Z podanych proporcji wyszło mi 8 średnich babeczek, trochę większych od klasycznych muffinek.

wielkanoc




Ciasto:
150 g masła
7 łyżek cukru pudru
200 g mąki pszennej
5 łyżek zmielonych lub drobno posiekanych  migdałów
szczypta soli

Wszystkie składniki najpierw przesiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Zawinąć w folię  i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto ma taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić i pokruszyć je, a następnie palcami lekko docisnąć do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić.

Krem:
2 szklanki mleka
4 łyżki brązowego cukru
1/2 laski wanilii
70 g masła
8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów 
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto

W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem przesmażyć na lekko złoty kolor. Trzeba cały czas mieszać, żeby nie przypaliło się. Odłożyć trochę (1-2 łyżki) uprażonych migdałów do dekoracji. Wanilię przekroić wzdłuż i końcówką noża wyskrobać ziarenka. Do garnka z migdałami wlać 1 szklankę mleka wraz z wanilią. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka zagęszczając wszystko. Mieszać przez około pół minuty do zgęstnienia. Na końcu można dodać likier amaretto i resztę masła, wymieszać dokładnie. Krem lekko przestudzić, a jeśli kawałki migdałów są zbyt duże, można krem zblendować.


wielkanoc



Po lekkim przestudzeniu kremu, nakładać go do babeczek. Babeczki schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować. Krem nie zastyga całkowicie, jest lekko lejący. Stanowi idealne uzupełnienie kruchego ciastka.


wielkanoc



28 komentarzy:

  1. OMG.... zjadłabym.... Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne babeczki, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiecz je i pokaż u siebie :) od razu z opinią jak smakowały :)

      Usuń
  3. Babeczki są cudne, fajny przepis. Kochana chciałabym Ci życzyć wspaniałych Świąt :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, ja Tobie również życzę, aby te święta były najcudowniejsze :***

      Usuń
  4. Takie babeczki zrobię bardzo chętnie :) Nie na święta, bo już poczyniłam zakupy innych produktów i mam inne plany, jednak pojawią się u mnie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu jakie dopieszczone te babeczki :) Życzę Ci kochana zdrowych, radosnych ŚWIĄT i nie przemęczaj się :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, obiecuję, że nie przemęczę się ;)))) hihihi...podobnie jak Ty ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam migdały! Te babeczki musza być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm ale ten krem musi być pyszny
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...