Błyskawiczna sałatka z rukoli, pomidora i rzodkiewki z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca
Pierwsze słoneczne dni sprawiły, że nabrałam ochoty na lekkie dania. Coś przygotowanego szybko, coś świeżego, dającego nadzieję, że lato już niebawem. Chyba jakoś w tym roku wyjątkowo dokuczyła mi pogoda, mam dość pochmurnego nieba, wiatrów. Tęsknię za słońcem, za pootwieranymi oknami i ciepłym, delikatnym wiaterkiem....echhh...rozmarzyłam się... W każdym razie ta lekka sałatka z zaledwie czterech składników powstała właśnie takiego pięknego słonecznego dnia. Dodatek orzechów sprawił, że stała się dość sycąca, a jednocześnie nic nie straciła na swojej lekkości. Zapraszam do stołu.
Składniki:
rukola
rzodkiewki
pomidory
garść orzechów - użyłam prażonych, solonych orzechów nerkowca
oliwa z oliwek - użyłam pikantnej oliwy z chili
dla amatorów zdecydowanych smaków: sos vinaigrette
dla amatorów zdecydowanych smaków: sos vinaigrette
Proporcji nie podaję, u mnie wyszło mniej więcej po równo. Na dno miseczki wsypać umytą i osuszona rukolę. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki rzodkiewki i cząstki pomidora. Wierzch posypać posiekanymi lekko orzechami nerkowca. Przed podaniem skropić lekko oliwą. Orzechy są lekko słone, więc ja użyłam samej oliwy, bez dodatku soli. Można jednak przygotować ulubiony sos do sałatek na bazie oliwy.
Sałatka jest prosta i szybka do przygotowania. Orzechy nerkowca są delikatne w smaku i dość miękkie. Bardzo dobrze pasują do takiej sałatki.
Składniki sosu:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ulubionej musztardy
Miód połączyć z musztardą, solą i octem winnym. Na końcu dodać oliwę i wszystko dokładnie połączyć.
ORZECHY NERKOWCA - orzech nanerczowy należy do rodziny nanerczowate, pochodzi z Ameryki Płd., obecnie uprawiany głównie w Indiach. Drzewo nerkowca to wiecznie zielona roślina, która wydaje owoce, czyli jabłka nerkowca oraz nasiona czyli orzechy nerkowca. Owoce są nerkowatego kształtu i osiągają długość do ok. 4 cm. Ich miękka zielona okrywa podczas dojrzewania odpada, odsłaniając twardą skorupę, pod którą znajduje się nasiono, również o nerkowatym kształcie. Solone lub prażone nerkowce podaje się jako przekąski, świeże przeznacza się np. do sałatek. Jabłka nanerczowe sa bardzo soczyste i słodkokwaśne, przeznaczone do spożycia bezpośredniego i w postaci soku;
Składniki odżywcze: tłuszcz (45%), białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy;
Właściwości lecznicze: wspomaga układ kostny, wzmacnia zęby, włosy, paznokcie, liczne kwasy tłuszczowe wpływają na pracę układu krwionośnego i nerwowego, zapobiegają miażdżycy;
Ilość kalorii: w 100 g - 638 kcal. [źródło]
Ty zawsze wymyslisz, Malgosiu, cos wspanialego. Taka lekka salatke i inne lekkie salatki, to moglam jesc codziennie, aby teraz wiosna i latem poczuc sie troche lzejsza:) Ta jest wyjatkowa, bo z rukoli, ktora uwielbiam i tych smaczynch, zdrowych orzechow.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
Elu, bardzo często pomysły powstają na podstawie tego, co akurat pod ręką :)
UsuńSałatka rewelacyjna :-) Małgosiu z chęcią bym ją teraz zjadła :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńSmaczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńnooooo ;)
UsuńTak zachwalasz nerkowce, a ja ich nie jadłam. Musze spróbować. :)
OdpowiedzUsuńspróbuj :) mnie one bardzo smakują :)
UsuńOch Małgorzato....taka sałatka i mnie nie poczęstowałaś. :) Bardzo lubię takie lekkie chrupacze.
OdpowiedzUsuńwybacz Eluś, ale zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam odłożyć dla Ciebie ;)
UsuńFajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) uwielbiam to co proste :)
Usuń