Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku
Jajka na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak słońce latem. Podajemy je na wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy. A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby, jajka smakują rewelacyjnie. I czasem myślę, że jest to dodatek znacznie ciekawszy niż tradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami.
Składniki:
200 g twarogu półtłustego (najlepiej)
1 pęczek rzodkiewki
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek koperku
100-150 ml dobrej kwaśnej śmietany
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo
Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na twarożku układać ćwiartki jajek.
Możemy podać jeden większy półmisek z takimi jajkami lub stworzyć kilka mniejszych ozdabiając je zieleniną. Na pewno takie jajka staną się piękną ozdobą stołu wielkanocnego.
Piękne zdjęcia, tak się świątecznie zrobiło od razu :)
OdpowiedzUsuń...bo święta tuż tuż :)
UsuńFajne :-) super pomysł na świąteczne śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńtrzeba urozmaicać sobie najprostsze dania :)
UsuńPyszności! Uwielbiam dania jajeczne. ;)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńŚwiętami zapachniało, bardzo ładnie to wygląda :) W sam raz na śniadanie wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńwielkanocne śniadanie kojarzy się z takimi kolorowymi potrawami :)
UsuńJak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na jajka :)
dziękuję, Ang :)
UsuńZapachniało świętami :-)
OdpowiedzUsuńoj tak :) już nie mogę się ich doczekać :)
Usuńjajka w takim wydaniu lubię, pachną wiosną :)
OdpowiedzUsuńi to bardzo :)
Usuń