Obserwuj bloga przez email

Szybkie ciasto orzechowe - najlepszy i sprawdzony przepis

Przepis na to ciasto mam od wielu lat. Dawno go nie piekłam, jakoś chyba zapomniałam o nim. A szkoda, bo jest smaczne - niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Przygotowuje się je ekspresowo, więc jest idealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je 😊

ciasto z włoskich orzechów, ciasto z orzechami, najlepszy przepis na ciasto orzechowe, sprawdzony przepis na ciasto z orzechami




Składniki:
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych 
4 jajka
1/3 szklanki oleju
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem), dodać mleko i olej - zmiksować. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia - utrzeć. Na końcu dodać orzechy i wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.) Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.


ciasto z włoskich orzechów, ciasto z orzechami

Lekko przestudzone polałam polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym kawałkiem ciasta, który ułamał się podczas wyjmowania z blaszki 😊


Skusicie się, aby je upiec? 😊
p.s. podane proporcje idealnie sprawdzają się na średnią tortownicę lub średnią prostokątną blaszkę

44 komentarze:

  1. Pewnie, że się skuszę i to jutro! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać jak wyszło :) i może zdjęcia podeślesz? :)

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie, na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zawiedziesz się, jestem tego pewna :)

      Usuń
  3. Mam pół kilo orzechów włoskich i nie wiedziałam do jakiego ciasta je zuzyc. Dzięki za przepis, a jutro chyba zrobię je.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam Ci jeszcze ten przepis na ciastka:
      http://www.daylicooking.pl/2014/12/ciasteczkowe-choinki.html
      nie musisz kleić choinek, wystarczy powykrawać najprostsze ciastka, gwarantuję, ze się w nich zakochasz :)

      Usuń
  4. Efektowne, szybkie, proste i dość tanie;). Czad!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale wygląda! zabójczo. Mam ochotę. ogromną!

    OdpowiedzUsuń
  6. skuszę :) tylko mogę prosić jeszcze o wymiary blaszki w jakiej piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam je w średniej tortownicy
      moja ma 24 cm średnicy
      życzę smacznego :)

      Usuń
  7. Mam jeszcze orzechy włoskie, więc już mam dla nich zastosowanie! :) Tylko jeszcze teraz czas trzeba znaleźć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo przygotowanie ciasta zajmie Ci maksymalnie 10 minut :) plus czas pieczenia, oczywiście :)

      Usuń
  8. Świetne ciasto :) Lubię takie pełne orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym cieście wyraźnie czuć orzechy, więc na pewno zasmakowałoby Ci :)

      Usuń
  9. a Gosia nas jak zwykle rozpieszcza ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się obłędnie :) Uwielbiam takie szybkie ciasta :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. przekonują mnie takie mniej słodkie ciasta, z chęcią bym zjadła do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie częstuj się, jeszcze kawałek został ;)))

      Usuń
  12. Nie oszukujmy się drogie panie, te kalorie same się nie spalą :) Po takich przyjemnościach wskazana jest aktywność fizyczna. Osobiście polecam jazdę na rowerze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciacho wygląda prze apetycznie Małgosiu! Może i ja się skusze i upiekę.. :)) ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmmmm na pewno pyszne ♥ Uwielbiam ciasta z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam to ciasto i powiem tak: Jest przepyszne, nie za słodkie, takie w sam raz.
    Zrobiłam tak samo jak pisałaś, ale polewę zrobiłam pół na pół z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wyszła zrównoważona. Na sam wierzch przesiałam sitem resztę orzechów na wierzch i wyszło jeszcze lepsze. Szkoda, że nie masz takiej opcji dodaj zdjęcie w komentarzach. Ps. przepis dodaje u siebie na blogu, ale oczywiście będzie adnotacja, że pochodzi od ciebie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dodasz przepis, to podkradnę zdjęcie i wrzucę do galerii i na fanpage'a bloga :)
      bardzo się cieszę, że smakowało Ci, ten przepis nie zawodzi jak widać :)

      Usuń
  16. Mój tata by się ucieszył, jakbym podała mu takie ciasto - jest fanem orzechowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam duuużo orzechów włoskich więc już wiem jak je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda naprawdę super :) Szukam ciekawego przepisu, żeby upiec coś rodzicom na rocznicę ślubu i to chyba będzie ciasto idealne. Zastanawiam się tylko czy lekko nie aromatyzować ciasta odrobiną jakiejś delikatnej whisky. Co myślisz? Tata kocha ją w każdej postaci a chyba nieźle będzie komponowała się z orzechami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że dobrze kombinujesz :) sama chętnie skorzystam z Twojego pomysłu ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...