Obserwuj bloga przez email

Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne

Mam dla Was dzisiaj propozycję przygotowania jajek troszkę inaczej. Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane w tradycyjny sposób. W moim domu po raz pierwszy przygotuję ja na Wielkanoc. Jajka marmurkowe i marynowane to naprawdę ciekawa i smaczna odmiana na świątecznych stołach, bo kto powiedział, że malować można tylko skorupki jajek? 😊


wielkanoc


Zalewa buraczkowa:
3 średnie buraki
1,5 litra wody
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
50 ml octu 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe pokruszone, sól i cukier. Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Na końcu wlać ocet i zdjąć z ognia. Zalewę wystudzić.


Zalewa z kurkumy:
1,5 litra wody
1 łyżeczka soli
5 łyżek kurkumy

Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia.


Kiedy mamy przygotowane zalewy, wystarczy ugotować jajka na twardo. Pamiętajmy o jednej zasadzie, którą ja stosuję od wielu lat: jeśli gotujemy jajka to niech woda wrze bardzo delikatnie. Jajko ugotowane w taki sposób nie jest twarde, ma delikatniejszą konsystencję. Sprawdźcie sami 😊


wielkanoc


Żeby uzyskać marmurkowy wzór na jajkach trzeba mocno obtłuc skorupkę ugotowanych jajek, a następnie zanurzyć jajka w chłodnej zalewie. Część jajek obrałam ze skorupek i razem z tymi w skorupkach umieściłam w buraczkowej zalewie. Oprócz pięknego koloru udało mi się uzyskać smaczne jajka.



wielkanoc


Czas marynowania uzależniony jest od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać.


wielkanoc

 Te ze zdjęć marynowały się dwa dni.

wielkanoc


Jakie jajka królują na Waszych świątecznych stołach? w jaki sposób malowane?


wielkanoc



16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposob na upiekszenie zwyklych jajek i dodatkowo dodanie im wyjatkowego samczku! Swietny przepis, Malgosiu:)

    Dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Elu :) w tym roku na świątecznym stole będzie jeszcze bardziej kolorowo :)

      Usuń
  2. Urocze jajka, bardzo fajny sposób na ich dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile czasu trzeba jajka moczyć w zalewie buraczanej, a ile w marmurkowej?? Fajnie wyglądają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedne i drugie jajka moczyły się około 48 godzin :)

      Usuń
  4. No, proszę. Mieliśmy podobne pomysły na ten dzień. U mnie też królują jajka marynowane.

    Pozdrawiam

    Thelksinoe

    http://www.thelksinoe.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie widziałam :) piękne Twoje wyszły :)

      Usuń
  5. Zawsze chciałam takie zrobić, w tym roku już za mało czasu, bo inne rzeczy w planach, no cóż skorzystam z przepisu za rok:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...