Obserwuj bloga przez email

Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne

Marmurkowe kolorowe jajka, nie tylko na Wielkanoc. Cieszą oczy i podniebienie, są proste do zrobienia.

Mam dla Was dzisiaj propozycję przygotowania jajek troszkę inaczej. Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane w tradycyjny sposób. W moim domu po raz pierwszy przygotuję ja na Wielkanoc. Jajka marmurkowe i marynowane to naprawdę ciekawa i smaczna odmiana na świątecznych stołach, bo kto powiedział, że malować można tylko skorupki jajek? 😊


wielkanoc


Jak zrobić kolorowe marmurkowe jajka? Na początek należy przygotować zalewy,w  których jajka będą się marynowały.

Zalewa buraczkowa:
3 średnie buraki
1,5 litra wody
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
50 ml octu 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru

Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe pokruszone, sól i cukier. Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Na końcu wlać ocet i zdjąć z ognia. Zalewę wystudzić.


Zalewa z kurkumy:
1,5 litra wody
1 łyżeczka soli
5 łyżek kurkumy

Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia.


Kiedy mamy przygotowane zalewy, wystarczy ugotować jajka na twardo. Pamiętajmy o jednej zasadzie, którą ja stosuję od wielu lat: jeśli gotujemy jajka to niech woda wrze bardzo delikatnie. Jajko ugotowane w taki sposób nie jest twarde, ma delikatniejszą konsystencję. Sprawdźcie sami 😊


wielkanoc

Jak uzyskać kolorowy marmurkowy wzór na jajkach?

Żeby uzyskać marmurkowy wzór na jajkach trzeba mocno obtłuc skorupkę ugotowanych jajek, a następnie zanurzyć jajka w chłodnej zalewie. Część jajek obrałam ze skorupek i razem z tymi w skorupkach umieściłam w buraczkowej zalewie. Oprócz pięknego koloru udało mi się uzyskać smaczne jajka.



wielkanoc


Czas marynowania jajek - jak długo należy trzymać jajka w zalewie?

Czas marynowania uzależniony jest od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Blade, ledwo widoczne "żyłki" otrzymamy po 1-2 dniach. Jeśli chcemy otrzymać bardziej wyraziste kolory, wtedy czas marynowania należy zwiększyć do 4, a nawet 5 dni. Jajka ze zdjęć marynowały się dwa dni.


wielkanoc


wielkanoc



wielkanoc



16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposob na upiekszenie zwyklych jajek i dodatkowo dodanie im wyjatkowego samczku! Swietny przepis, Malgosiu:)

    Dziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Elu :) w tym roku na świątecznym stole będzie jeszcze bardziej kolorowo :)

      Usuń
  2. Urocze jajka, bardzo fajny sposób na ich dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile czasu trzeba jajka moczyć w zalewie buraczanej, a ile w marmurkowej?? Fajnie wyglądają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Julka

    OdpowiedzUsuń
  4. No, proszę. Mieliśmy podobne pomysły na ten dzień. U mnie też królują jajka marynowane.

    Pozdrawiam

    Thelksinoe

    http://www.thelksinoe.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze chciałam takie zrobić, w tym roku już za mało czasu, bo inne rzeczy w planach, no cóż skorzystam z przepisu za rok:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...