Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne
Mam dla Was dzisiaj propozycję przygotowania jajek troszkę inaczej. Wiem, że w niektórych domach takie jajka są znane, ale w większości królują pisanki czy kraszanki malowane w tradycyjny sposób. W moim domu po raz pierwszy przygotuję ja na Wielkanoc. Jajka marmurkowe i marynowane to naprawdę ciekawa i smaczna odmiana na świątecznych stołach, bo kto powiedział, że malować można tylko skorupki jajek? 😊
Zalewa buraczkowa:
3 średnie buraki
1,5 litra wody
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
3 większe liście laurowe
50 ml octu 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe pokruszone, sól i cukier. Na niewielkim ogniu gotować do miękkości. Na końcu wlać ocet i zdjąć z ognia. Zalewę wystudzić.
Zalewa z kurkumy:
1,5 litra wody
1 łyżeczka soli
5 łyżek kurkumy
Wszystko razem zagotować i odstawić do wystudzenia.
Kiedy mamy przygotowane zalewy, wystarczy ugotować jajka na twardo. Pamiętajmy o jednej zasadzie, którą ja stosuję od wielu lat: jeśli gotujemy jajka to niech woda wrze bardzo delikatnie. Jajko ugotowane w taki sposób nie jest twarde, ma delikatniejszą konsystencję. Sprawdźcie sami 😊
Żeby uzyskać marmurkowy wzór na jajkach trzeba mocno obtłuc skorupkę ugotowanych jajek, a następnie zanurzyć jajka w chłodnej zalewie. Część jajek obrałam ze skorupek i razem z tymi w skorupkach umieściłam w buraczkowej zalewie. Oprócz pięknego koloru udało mi się uzyskać smaczne jajka.
Czas marynowania uzależniony jest od tego, jak intensywny kolor chcemy uzyskać.
Te ze zdjęć marynowały się dwa dni.
Jakie jajka królują na Waszych świątecznych stołach? w jaki sposób malowane?
Bardzo efektowne. :)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :)
UsuńMałgosiu ale cudne te jajeczka :-)
OdpowiedzUsuńmnie też bardzo się podobają :)
UsuńBardzo ciekawy sposob na upiekszenie zwyklych jajek i dodatkowo dodanie im wyjatkowego samczku! Swietny przepis, Malgosiu:)
OdpowiedzUsuńDziekuje i serdecznie Cie pozdrawiam:)
dziękuję Elu :) w tym roku na świątecznym stole będzie jeszcze bardziej kolorowo :)
UsuńUrocze jajka, bardzo fajny sposób na ich dekorację :)
OdpowiedzUsuńi takie proste do zrobienia :)
UsuńAle świetne! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA ile czasu trzeba jajka moczyć w zalewie buraczanej, a ile w marmurkowej?? Fajnie wyglądają. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Julka
OdpowiedzUsuńjedne i drugie jajka moczyły się około 48 godzin :)
UsuńNo, proszę. Mieliśmy podobne pomysły na ten dzień. U mnie też królują jajka marynowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Thelksinoe
http://www.thelksinoe.pl
własnie widziałam :) piękne Twoje wyszły :)
UsuńZawsze chciałam takie zrobić, w tym roku już za mało czasu, bo inne rzeczy w planach, no cóż skorzystam z przepisu za rok:)
OdpowiedzUsuńprzypomnę Ci ;)
Usuń