Lemon curd - idealny krem cytrynowy
Do tego kremu przymierzałam się od dawna. I w końcu przeszedł na niego czas przy okazji pieczenia świątecznych ciasteczek. Szybko, prosto, bez sterty naczyń do zmywania, a efekt niesamowity. Teraz rozumiem te zachwyty nad lemon curd. Krem konsystencją przypomina bardzo gęsty budyń, jest aksamitny i przede wszystkim cudownie smakuje. Przepis zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki >>klik, zmodyfikowałam go jednak. Niestety, nie mogłam oprzeć się dodaniu masła.
Składniki:
3 cytryny
2 jajka
200 g cukru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
100 g masła
Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej wszystko razem połączyć. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Trzeba energicznie mieszać, aby krem nie przypalił się. Można go zrobić w kąpieli wodnej, wtedy nie ma obaw o przypalenie.
Odstawiony z ognia krem można przetrzeć przez sitko, jeśli ma zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników.
I co, trudne? 😊
Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego urok tkwi właśnie w tym intensywnym smaku cytryn.
Tym kremem udekorowałam ciasteczka wielkanocne, upieczone w kształcie połówek jajek, jak Wam się podobają? 😊
Na pewno wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) robi się szybko :)
UsuńUwielbiam. Mogłabym wyjadać ze słoiczka bez końca :-)
OdpowiedzUsuńja też, ale nie mów nikomu ;))))
UsuńUwielbiam! Super się sprawdza na babeczki do dekoracji, a w wersji wielkanocnej można zrobić jajo na muffince lemon cudrem i bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie fochzprzytupem.blogspot.com :)
pierwszy raz go robiłam, ale faktycznie od razu widać ile zastosowań może mieć ten krem :)
Usuńuwielbiam! oddam wszystko za słoiczek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńna pewno wszystko? ;))))
UsuńJa uwielbiam lemon curd, mniam :)
OdpowiedzUsuńja też :) od pierwszej łyżeczki :)
UsuńCudne te jajeczkowe ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńjuż jest przepis i na nie :)
UsuńZe też tak daleko mieszkasz :)) Wydaje się niezbyt trudny, zrobię sobie na deser a i rodzinka pewnie się ucieszy :)Pomysł z jajeczkami wspaniały :)
OdpowiedzUsuńcóż znaczy te kilka kilometrów? ;))))
Usuńzrób zrób, na pewno im zasmakuje :)
Może zrobię to na Wielkanoc;).
OdpowiedzUsuńzrób Aniu :) ten krem bardzo do tych świąt pasuje :)
UsuńGenialne. Mąż mnie prosił wczoraj o lemon ale nie miałam już sił- chętnie bym odkupiła:) albo pożyczyła jak sól- gdybyśmy były sąsiadkami:)
OdpowiedzUsuńmam złe wieści: już zjedzone ;)))))
UsuńPyszności Kochana, muszę wypróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńCudeńka, normalnie cudeńka Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńoj tam, zaraz cudeńka ;)))
UsuńMatko z córką. ROBIĘ! Jutro lecę po cytryny :D
OdpowiedzUsuńi ciekawa jestem jak wyszedł :)
UsuńSuper przepis i te zdjęcia takie pieknie wiosenne...
OdpowiedzUsuńchce mi się już wiosny i słońca :)
UsuńPysznosci i wspaniale cudenka! Ten lemon curd musze koniecznie zrobic !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
zrób Elu, jestem pewna że się polubicie :)
UsuńFantastyczne! Koniecznie ale to koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Zaraz sobie wydrukuje :D
OdpowiedzUsuńBuźka :*