Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd
Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest 😊
Składniki:
300 g mąki pszennej
150 g tłuszczu - pół na pół masło z margaryną (ja użyłam 120 g masła)
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem.
Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę żółtego kremu. Ja użyłam lemon curd, na który przepis pojawił się wczoraj.
Wiosną 2017 r. przepis na wielkanocne kruche jajeczka z cytrynowym kremem został nagrodzony przez "Mistrza Branży" w Plebiscycie "Receptury Wielkanocne 2017".
Cudne:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńsuper pomysł, świetnie to wygląda:) I jest bardzo na czasie:)
OdpowiedzUsuńkiedy zrobiłam lemon curd, od razu wiedziałam, ze do takich ciastek będzie idealny :)
UsuńKochana cudne te ciasteczka no i mój ulubiony lemon curd :-)
OdpowiedzUsuńmój też :)
UsuńProdukujesz przepisy jak maszyna;).
OdpowiedzUsuństaram się, żebyście mieli z czego wybierać przed świętami :)
UsuńPrześliczne!!! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńGenialne! :-) Jesteś świetną inspiracją. :-)
OdpowiedzUsuństaram się :)
UsuńSuper pomysł, szkoda, że nie mam jajkowych foremek :)
OdpowiedzUsuńzobacz czy nie ma ich w Biedronce, ja tam kupowałam w zeszłym roku :)
UsuńKonkursy na ilość zjedzonych jajek nigdy mnie nie kręciły, bo nie przepadam za gotowanymi jajkami, ale gdyby taka wersja brała udział w tej rywalizacji, to myślę że miałabym spore szanse na wygranie ... łasuch ze mnie niesamowity :D
OdpowiedzUsuńze mnie też, niestety ;))))))
Usuńwyglądają świetnie
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAle cudownie i smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJa mam prośbę do Ciebie o dwa przepisy, bo Twoje są zawsze najlepsze. Na kaczkę do zrobienia na święta i babeczki. Proszę, proszę, proszę. Takie jajka pewnie też zrobię :D
przepisy poleciały :)
Usuńsmacznego :*
Ja Cię wielbię :*
Usuńja Cię też :*
Usuńsuper wyglądają te jajeczka :)
OdpowiedzUsuńdzięki, Asiu :)
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńi pysznie smakują :)
UsuńAle pomysłowo :) Zrobiłabym, tylko skąd ja wezmę takie foremki, muszę się rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuńAniu, zobacz w Biedronce :) ja tam kupowałam, zdaje się w ubiegłym roku
Usuńczasem powtarzają się wzory
Aż ślinka cieknie. :P
OdpowiedzUsuńskuś się i przygotuj sama :)
UsuńBardzo fajny pomysł, skusiłabym się na takie jajeczko :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńMałgosiu, a masz pomysł czego użyć zamiast lukru, którego nie znoszę? Jaki krem? Przepis cudowny, już zamówiłam foremki! :)
OdpowiedzUsuńspróbuj kremu budyniowego
Usuńnic innego jakoś mi nie przychodzi do głowy :)
a krem z białej czekolady z tego Twojego przepisu? Pamiętam, że od czasu odkrycia tej tarty na Twoim blogu, postanowiłam zostać tu na zawsze ;)
Usuńhttp://www.daylicooking.pl/2014/09/tarta-z-kremem-z-biaej-czekolady.html
Nie wiem tylko czy nie będzie zbyt mdłe, chociaż ten lemon curd...? Natchnij mnie, moja muzo! ;-)
Moniko, myślę, ze możesz z nim spróbować :) ja na pewno sprawdzę to po świętach :)
Usuńdziękuję Ci pięknie za te miłe słowa i życzę udanych świąt :*