Obserwuj bloga przez email

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jeśli ktoś mnie zapyta z czym kojarzy mi się stół wielkanocny, to bez wahania odpowiem, że z jajkami. I chyba większości z nas przyjdą one do głowy. Podajemy je na tak wiele sposobów, że pewnie trudno byłoby zebrać wszystkie przepisy w jednym miejscu. W każdym domu są ulubione, obowiązkowe wręcz potrawy z jajek. W moim od pewnego czasu są własne jajka z tuńczykiem. Jestem pewna, że kiedy spróbujecie ich, to też je polubicie :)

wielkanoc





Składniki:
1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju
6 jajek ugotowanych na twardo
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 średnia dymka lub szalotka
1 łyżka dobrego majonezu
1 łyżeczka ulubionej musztardy
sól, pieprz - do smaku
mielona papryka do posypania gotowych jajek


Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki chili.


wielkanoc

Ten przepis znajdziecie również w "Chochli", czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady znalazły się tam, to zapraszam do pobrania :)



12 komentarzy:

  1. Fajne te jajka, ciekawy pomysł z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja kuzynka robi z tunczykiem! Pycha! Lubie u niej jesc. Robi jeszcze z pieczarkami, i z papryka konserwowa tez robi. Skoro Ty tez namawiasz, to chyba tez sobie zrobie ktoregos razu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faszerowanych jajek są tysiące :) i chyba wszystkie dobre :)

      Usuń
  3. Jak Wielkanoc to koniecznie jajka! Lubię takie faszerowane chyba pod każdą postacią. Fajne połączenie z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też lubimy takie jajka i robimy je na kilka sposobów :)

      Usuń
  4. Małgosiu, stoję w kolejce po jedną połówkę takiego przysmaku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...