Obserwuj bloga przez email

Zupa cebulowa na maśle z grzankami - pyszna i aromatyczna

Zupa cebulowa jest prosta i szybka do zrobienia. Można ją doprawiać za każdym razem trochę inaczej i podawać na wiele sposobów.

Zupa cebulowa już była na blogu. Wtedy robiłam ją pierwszy raz, zupełnie bez wyczucia jak powinna według mnie smakować. Od tego czasu wyrobiłam sobie swój własny smak i często robię ją troszkę inaczej. Jest szybka i łatwa do przygotowania, więc można ja gotować wtedy, gdy mamy mało czasu, a przy stole czekają już głodomory. Zupa cebulowa odpowiednio przyprawiona świetnie rozgrzeje nas, kiedy wracamy zziębnięci do domu. Polecam!




Przepis na zupę cebulową

Składniki:
5 średnich cebul
3 łyżki masła
2 duże liście laurowe
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne)
około 1 i 1/2 litra wody
sos sojowy
ostra papryka


Cebulę obrać i pokroić w piórka. 

Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić. 

Dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać tymianek i wlać wino, zagotować. 

Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli.


Zupę cebulową podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem.


...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki, może być nawet świeża, posiekana lub pokrojona w plasterki papryczka chilli.


Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupę cebulową. Jedynie co mi stwarza kłopot to krojenie cebuli. Ale dla tego smaku warto poświęcić te łzy :) Smacznie przygotowałaś tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też płaczę, czasem wręcz wyję przy krojeniu cebuli ;))) ale cóż, warto pocierpieć, jak sam napisałaś Krysiu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową. koniecznie z grzankami :))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny raz zauważam, że mamy bardzo podobne smaki :)

      Usuń
  3. FAJNA! Na białym winie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się zaproszony. ;) Nigdy nie jadłem zupy cebulowej, w dodatku z winem wytrawnym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie grzanki do zupki, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobnie i lubię taką z cebulą, ale czasem jest krem. Dziś była dyniowa, ale wyszła cebulowo-dyniowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleks, dyniowa bez cebuli nie smakuje tak dobrze :)

      Usuń
  9. Uwielbiam zupki zimą. a cebulową także. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cebulową. Jadłam raz we Francji :)
    Chyba zrobię jakoś jutro/pojutrze. Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym kiedyś spróbować prawdziwej francuskiej cebulowej :)

      Usuń
  11. Jadłam kilka różnych zup cebulowych, ale żadna mi nie smakowała. Może z tą byłoby inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba próbować :) ja kilka razy robiłam podejście do szpinaku, a teraz uwielbiam go po prostu :)

      Usuń
  12. Ale za mną taka zupa chodzi :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...