Obserwuj bloga przez email

Zupa cebulowa na maśle z grzankami

Zupa cebulowa już była na blogu. Wtedy robiłam ją pierwszy raz, zupełnie bez wyczucia jak powinna według mnie smakować :) Od tego czasu wyrobiłam sobie swój własny smak i robię ją troszkę inaczej. Jest szybka i łatwa do przygotowania, więc można ja gotować wtedy, gdy mamy mało czasu, a przy stole czekają już głodomory :) Zupa cebulowa odpowiednio przyprawiona świetnie rozgrzeje nas, kiedy wracamy zziębnięci do domu. Polecam :)



Składniki:
5 średnich cebul,
3 łyżki masła,
2 duże liście laurowe,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne),
około 1 i 1/2 litra wody,
sos sojowy,
ostra papryka.


Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę i liście laurowe, zeszklić. Dodać cukier i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać tymianek i wlać wino, zagotować. Dolać wodę, doprawić sosem sojowym i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do miękkości cebuli.


Podawać z pszennymi grzankami posypanymi startym żółtym serem.


...wielbiciele ostrzejszych smaków niech nie żałują papryki :) może być nawet świeża ;)


Smacznego!

29 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupę cebulową. Jedynie co mi stwarza kłopot to krojenie cebuli. Ale dla tego smaku warto poświęcić te łzy :) Smacznie przygotowałaś tę zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też płaczę, czasem wręcz wyję przy krojeniu cebuli ;))) ale cóż, warto pocierpieć, jak sam napisałaś Krysiu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zupę cebulową. koniecznie z grzankami :))!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolejny raz zauważam, że mamy bardzo podobne smaki :)

      Usuń
  3. FAJNA! Na białym winie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję się zaproszony. ;) Nigdy nie jadłem zupy cebulowej, w dodatku z winem wytrawnym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie grzanki do zupki, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobnie i lubię taką z cebulą, ale czasem jest krem. Dziś była dyniowa, ale wyszła cebulowo-dyniowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleks, dyniowa bez cebuli nie smakuje tak dobrze :)

      Usuń
  9. Uwielbiam zupki zimą. a cebulową także. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cebulową. Jadłam raz we Francji :)
    Chyba zrobię jakoś jutro/pojutrze. Pyszności...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym kiedyś spróbować prawdziwej francuskiej cebulowej :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. wygląda zwyczajnie, smakuje obłędnie ;)))

      Usuń
  12. Jadłam kilka różnych zup cebulowych, ale żadna mi nie smakowała. Może z tą byłoby inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba próbować :) ja kilka razy robiłam podejście do szpinaku, a teraz uwielbiam go po prostu :)

      Usuń
  13. Ale za mną taka zupa chodzi :) Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...