Szybka sałatka z wędzonej makreli
Dzisiaj błyskawiczna sałatka z wędzonej makreli. Można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę, żeby była świeża. Powinna mieć charakterystyczny zapach dym, w żadnym wypadku nie powinien się przebijać w nim kwas, bo to oznacza, że okres świeżości ryba ma już za sobą. Nie ryzykujcie, bo zatrucie rybą jest mało fajne. Rybę wędzoną jemy na surowo, nie myjemy jej, więc ważne jest również w jakich warunkach jest przechowywana w sklepie. Unikajcie brudnych sklepów oraz takich, gdzie nie jesteście pewni źródła pochodzenia ryb. Czepiam się? raczej zdaję sobie sprawę z zagrożeń i wiem, jakie konsekwencje może przynieść niefrasobliwość. Jedzmy ryby, ale kupujmy je rozsądnie :)
Składniki:
3 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobna kostkę,
mały pęczek posiekanej natki pietruszki,
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki,
1 średnia wędzona makrela rozdrobniona,
pieprz do smaku,
opcjonalnie majonez >klik!<.
Pasty rybne ubustwiam ;)
OdpowiedzUsuńmy tez :) są smaczne i zdrowe :)
UsuńRobię bardzo podobną pastę od lat. Tylko bez pietruszki. :)
OdpowiedzUsuńoooo, widzę, że ktoś nie lubi pietruszki ;))
UsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :)
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńJa z takich składników robię pastę makrelową, tyle że wszystko miksuję blenderem, a ogórki trę ;)
OdpowiedzUsuńw takiej postaci też robimy :) tym razem zachciało się czegoś "sałatkowego" :)
UsuńFajna kompozycja smakowa :) Musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, jest pyszna :)
Usuńto coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńtak jak i dla mnie :)
UsuńWygląda apetycznie, a muszę przyznać, że nie jadłam nigdy podobnej sałatki :)
OdpowiedzUsuńzrób ją, polecam :)
UsuńPasta z makreli kojarzy mi się z dzieciństwem. Pychotka.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak ją wtedy jadłaś :) jak przygotowaną
Usuń