Obserwuj bloga przez email

Szybka sałatka z wędzonej makreli

Dzisiaj błyskawiczna sałatka z wędzonej makreli. Można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę, żeby była świeża. Powinna mieć charakterystyczny zapach dym, w żadnym wypadku nie powinien się przebijać w nim kwas, bo to oznacza, że okres świeżości ryba ma już za sobą. Nie ryzykujcie, bo zatrucie rybą jest mało fajne. Rybę wędzoną jemy na surowo, nie myjemy jej, więc ważne jest również w jakich warunkach jest przechowywana w sklepie. Unikajcie brudnych sklepów oraz takich, gdzie nie jesteście pewni źródła pochodzenia ryb. Czepiam się? raczej zdaję sobie sprawę z zagrożeń i wiem, jakie konsekwencje może przynieść niefrasobliwość. Jedzmy ryby, ale kupujmy je rozsądnie :)






Składniki:

3 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobna kostkę,
mały pęczek posiekanej natki pietruszki,
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę,
2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki,
1 średnia wędzona makrela rozdrobniona,
pieprz do smaku,
opcjonalnie majonez >klik!<.

Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać majonez lub tylko posmarować nim kanapkę przed nałożeniem sałatki - jeśli chcemy ją zjeść na chlebie lub bułce  :)




Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobną pastę od lat. Tylko bez pietruszki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z takich składników robię pastę makrelową, tyle że wszystko miksuję blenderem, a ogórki trę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takiej postaci też robimy :) tym razem zachciało się czegoś "sałatkowego" :)

      Usuń
  3. Fajna kompozycja smakowa :) Musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie, a muszę przyznać, że nie jadłam nigdy podobnej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasta z makreli kojarzy mi się z dzieciństwem. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem jak ją wtedy jadłaś :) jak przygotowaną

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...