Obserwuj bloga przez email

Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem

Dzisiejsze danie przygotowuję od ponad 20 lat, jednak ostatnio zapomniałam o nim. Przypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu.






Składniki:
około pół kg schabu bez kości
2 średnie cebule
5-6 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
około 100-150 ml ulubionego keczupu
odrobina tłuszczu do wysmarowania formy
opcjonalnie kawałek żółtego sera



Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na cieniutkie plastry w poprzek włókien. Jeśli wyjdą grubsze plastry, wtedy można je lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa doprawić solą i świeżo zmielonym, najlepiej grubym pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać o pokroić na mniejsze kawałki.
Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem (np. olejem) i układać warstwami plastry mięsa i cebulę z czosnkiem. 


Na koniec wszystko zalać od góry keczupem. Ilość keczupu podałam orientacyjnie. Można dać go więcej lub mniej, jak kto lubi.


Formę przykryć pokrywką lub papierem do pieczenia - nie przykrywać szczelnie, gdyż para z duszącego się mięsa musi uchodzić z naczynia. 
Zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera.


Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości.




37 komentarzy:

  1. Niestety nie jesteśmy fankami ketchupu. Jednak danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić podobne danie z sokiem pomidorowym :)

      Usuń
  2. Oj, jaki fajny przepis - wykorzystam na pewno :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy takiego nie jadłam, ale chętnie spróbuje u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W mojej rodzince ketchup uwielbiamy :-) pyszna propozycja na mięsko, wygląda smakowicie :-) z chęcią spróbuje takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za keczupem nie przepadam, zjeść zjem, ale bez szaleństwa :) w tej potrawie jednak sprawdził się wyśmienicie :)

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie, nie jest trudne do przygotowania, a znowu to coś innego, niż zwykły schabowy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Już podsyłam link drugiej połowie. Czegoś takiego, zupełnie nowego, brakowało w naszym menu. Lubię szybkie i proste przepisy, jeśli do tego są pikantne to już połowa sukcesu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uważam, że gotowanie nie powinno być męczarnią :D szybko, prosto i smacznie :)

      Usuń
  7. Koniecznie muszę zrobić jak M przyjedzie :) jedyne co muszę "zmodyfikować" to wywalenie cebuli ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, kolejny przepis poszedł do archiwum! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać czy zrobiłaś i jak smakowało :)

      Usuń
  9. Fajny przepis, na pewno wykorzystam bo mój mąż uwielbia keczup;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego w takim razie Wam życzę :)

      Usuń
  10. A zastanawiałam się dzisiaj co zrobić ze schabowych :) Że też wcześniej nie zobaczyłam tego przepisu. Ale na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj :) podobne rzeczy nam smakują, więc tym razem też pewnie nie zawiedziesz się :)

      Usuń
  11. No a ja , to bez fantazji zupełnie jestem! Schab do tej pory przygotowywałam tylko w wersji tradycyjnych kotletów.
    Na niedzielę robię jak nic schaba wg. Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fantazję to Ty masz do innych rzeczy, do których ja się nie nadaję :)

      Usuń
  12. już późno, a mnie wzięła okrutna ochota na takie mięsko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim domownikom z pewnością ten smak by odpowiadał. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mięso i kethup... robiłam już kiedyś takie połączenie i wyszło GENIALNE. Twojej wersji również spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mamy zamrożony kawałek schabu. Fantastyczny przepis. Na pewno skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja robie dziś na obiad ale z powodu małej ilości ketchupu zrobię z przecierem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...