Obserwuj bloga przez email

Najprostsza zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek

Zapiekanki to prosty i szybki sposób na smaczny posiłek. Niewątpliwą zaletą jest także to, ze do ich przygotowania można użyć resztek, które akurat są w lodówce.

Zauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość, że na świecie jest zbyt dużo głodnych ludzi, aby lekką ręką wyrzucać do śmietnika to, co jeszcze jest dobre. Przy odrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje.
Moja dzisiejsza zapiekanka powstała z kilku ziemniaków, cebuli, jajek i szynki, która podsychała już i jakoś nikt nie chciał jej na kanapki. Przy okazji zauważyłam, ze w moim domu coraz mniej wędlin się je. Wypierają je sery i owoce. I chyba wychodzi to nam na zdrowi.
Zapraszam na zapiekankę.




Przepis na błyskawiczna zapiekankę ziemniaczaną z szybką, cebulą i jajkami




Składniki na 2-3 porcje:
7 większych ziemniaków
2 średnie cebule
3 jajka
10-12 grubszych plastrów szynki
pieprz świeżo mielony
sól
odrobina oleju do natłuszczenia formy



Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę?

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku. 

Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Formę do zapiekania przesmarować lekko olejem, dno wyłożyć plastrami szynki. 

Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka. 

Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków. 

Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki.
Zapiekankę przykryć - jeśli nie mamy oryginalnej pokrywki, to można użyć papieru do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków.



Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym.


34 komentarze:

  1. Ja robię coś podobnego, tylko zamiast szynki dodaję np. kiełbasę podlaską. A jajka są częścią sosu, a na wierzch daję starty ser żółty - wszystko po zapieczeniu jest pyszne. Dokładny przepis będzie na moim blogu w poniedziałek ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja wersję też robię :) ziemniaczane zapiekanki są bardzo wdzięczne i dają duże pole do popisu :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. takie lubimy, prawda? :) w kuchni nie można się męczyć przecież :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że jestem po kolacji :) Uwielbiam takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie tak wszystko wykorzystac ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie prosta i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie podana :)
    Naprawde prosta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na zapiekankę, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu, super! Dobrze przygotowane, proste rzeczy są czasem najsmaczniejsze :)
    Pozdrawiam ciepło! :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosto, szybko i smacznie - takie przepisy lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo apetycznie.. świetne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A kto powiedział, że synonimem słowa "smacznie" jest słowo "skomplikowanie" :) Pyszności mogą być proste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skomplikowane rzeczy robi się rzadko, "od święta" i na święta
      kuchnia nie może oznaczać umęczenia i stosu garów do mycia :D

      Usuń
  13. świetnie się prezentuje i do tego jest szybka w przygotowaniu więc idealnie sprawdzi się w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie to wygląda. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja bym zmienił tylko jedno w tym zestawieniu, zamiast ugotowanego jajka, to jajko sadzone, albo jeszcze lepiej poszetowe. Mmmm te rozpływające się żółtko z bekonem i zapiekanymi ziemniaczkami... Magia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...