Obserwuj bloga przez email

Najlepsze faworki, czyli chrust

Już dawno nie smażyłam faworków. Szczerze? Nie pamiętam kiedy ostatnio. Odgrzebałam stary przepis (swoją drogą, to kiedyś muszę Wam pokazać mój zeszyt) i ruszyłam do kuchni. Pączków w tym roku nie robię. na blogu przepis na pączki pojawił się w ubiegłym roku., a dwa lata temu opublikowałam przepis na serowe oponki. Tym razem będą faworki. Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze.........

jak się robi faworki, co to jest chrust, sprawdzony przepis na chruścik, daylicooking





Składniki:
pół kg mąki pszennej
niepełna szklanka kwaśnej gęstej śmietany
6 żółtek
1 łyżka octu
sól na czubku noża
tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec)

Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Wyrobione schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć i zbić wałkiem. Jak to zrobić? Kulę ciasta uderzać mocno wałkiem, po spłaszczeniu zakładać z powrotem w kulę (taki mniej więcej kształt) i ponownie wybijać. Chodzi o to aby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane - bite, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu. Wykrawać paski o 2-3 cm szerokości, nacinać je przez środek i przekładać przez niego jeden z końców. (Czym cieniej rozwałkujemy, tym delikatniejsze będą faworki.)


jak się robi faworki, co to jest chrust, sprawdzony przepis na chruścik, daylicooking


Faworki smażyć w głębokim tłuszczu, niezbyt mocno, żeby nie nabrały gorzkawego posmaku. Jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem...a następnie patrzeć jak znikają.


jak się robi faworki, co to jest chrust, sprawdzony przepis na chruścik, daylicooking


28 komentarzy:

  1. pięknie CI wyszły :)
    Szaleństwo na blogach z faworkami :) Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszyscy czekają na Tłusty Czwartek i okazję do podjedzenia ;))))

      Usuń
  2. Gratulacje 28 miejsca! To świetny wynik, bo konkurencja była ogromna :)
    Bardzo podobają nam się fale, którymi wycięte są faworki. Polujemy na taki sprzęcior :D
    (lepiej pilnować tej wykrawarki xD )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :)

      takie radełko kupiłam jakiś czas temu w tesco :)

      Usuń
  3. az sie zachcialo... zrobisz mi???

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :-) i gratuluję 28 miejsca, naprawdę super wynik :-) a teraz się poczęstuje faworkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż tutaj pachną Twoje faworki, pychota! :) A wyniku gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Aniu :) wynik jest wielkim pozytywnym zaskoczeniem :)
      częstuj się :*

      Usuń
  6. Miałam nic nie robić w tym roku, ale chyba na faworki się skuszę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie rób mi tego! :) Ślinotok mnie zamęczy! :) Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam
      lecisz do kuchni, zagniatasz, wałkujesz, wykrawasz i smażysz
      a potem już tylko siedzisz i jesz, stoisz i jesz, podbiegasz i jesz......... ;))))

      Usuń
  8. mniaaaam! :D kocham faworki, a nie jadłam ich już chyba, ze 3 lata.. :(
    wyglądają perfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też faworki leżały zapomniane przez wiele lat :)

      Usuń
  9. Kocham, kocham faworki.
    A powiedz na czym najlepiej smażyć? Na patelni czy wrzucać do garnka? Nigdy nie robiłam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja smażę na głębszej patelni

      Usuń
    2. A pączki też na głębszej? Dziękuję pięknie.

      A 28 miejsce jest fantastyczne i jak najbardziej zasłużone. Będę robić albo faworki, albo pączki, albo jedno i drugie. :P
      No i na pewno znowu sypany jabłecznik :D

      Usuń
    3. pączki są większe, więc i głębsze naczynie do smażenia potrzebne :)
      ja mam taką starą stalową patelnię, dość głęboką, na której smażę i pączki, i faworki

      Usuń
    4. To na faworki mogę mieć stalową patelnię (bo głęboka, ale nie dość by zmieścić pączki) i rondelek :D
      Kochana jesteś. Prawdziwa skarbnica wiedzy :D Dziękuję ogromnie za wszystkie rady.

      Usuń
    5. oj tam, zaraz skarbnica ;)
      jakby co to dopytuj śmiało :*

      Usuń
  10. Gratuluję Małgosiu. TY, Ava i Krysia zasługujecie na I - wszystkie razem!!!
    Faworki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...