Obserwuj bloga przez email

Faworki

Już dawno nie smażyłam faworków. Szczerze? Nie pamiętam kiedy ostatnio ;) Odgrzebałam stary przepis (swoją drogą, to kiedyś muszę Wam pokazać mój zeszyt) i ruszyłam do kuchni. Pączków w tym roku nie robię, były rok temu >klik<, a dwa lata temu oponki >klik<  Tym razem będą faworki :) Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze.........
...a tymczasem dobiegł konkurs Blog Roku 2014. Zajęliśmy 28. miejsce na 237 zakwalifikowanych blogów. Uważam, że to bardzo wysoka pozycja i niesamowicie mnie cieszy. Nic mi tej radości nie zmąci, a już zwłaszcza te afery związane z kupowaniem głosów. Ja nie kupiłam ani jednego, a mimo to dotarłam tak wysoko. Jeszcze raz bardzo dziękuję Wam wszystkim :) 






Składniki:
pół kg mąki pszennej,
niepełna szklanka kwaśnej gęstej śmietany,
6 żółtek,
1 łyżka octu,
sól na czubku noża,
tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec).

Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu.
Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie rozwałkowywać cieniutko. Wykrawać paski o 2-3 cm szerokości, nacinać je przez środek i przekładać przez niego jeden z końców. (Czym cieniej rozwałkujemy, tym delikatniejsze będą faworki.)




Faworki smażyć w głębokim tłuszczu, niezbyt mocno, żeby nie nabrały gorzkawego posmaku. Jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem...a następnie patrzeć jak znikają ;)




Smacznego!

28 komentarzy:

  1. pięknie CI wyszły :)
    Szaleństwo na blogach z faworkami :) Aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszyscy czekają na Tłusty Czwartek i okazję do podjedzenia ;))))

      Usuń
  2. Gratulacje 28 miejsca! To świetny wynik, bo konkurencja była ogromna :)
    Bardzo podobają nam się fale, którymi wycięte są faworki. Polujemy na taki sprzęcior :D
    (lepiej pilnować tej wykrawarki xD )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :)

      takie radełko kupiłam jakiś czas temu w tesco :)

      Usuń
  3. az sie zachcialo... zrobisz mi???

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :-) i gratuluję 28 miejsca, naprawdę super wynik :-) a teraz się poczęstuje faworkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wsparcie :)
      częstuj się, kochana :)

      Usuń
  5. Aż tutaj pachną Twoje faworki, pychota! :) A wyniku gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Aniu :) wynik jest wielkim pozytywnym zaskoczeniem :)
      częstuj się :*

      Usuń
  6. Miałam nic nie robić w tym roku, ale chyba na faworki się skuszę. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się :) szybko się robi i sa pyyyyszne :)

      Usuń
  7. Nie rób mi tego! :) Ślinotok mnie zamęczy! :) Wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam
      lecisz do kuchni, zagniatasz, wałkujesz, wykrawasz i smażysz
      a potem już tylko siedzisz i jesz, stoisz i jesz, podbiegasz i jesz......... ;))))

      Usuń
  8. mniaaaam! :D kocham faworki, a nie jadłam ich już chyba, ze 3 lata.. :(
    wyglądają perfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też faworki leżały zapomniane przez wiele lat :)

      Usuń
  9. Kocham, kocham faworki.
    A powiedz na czym najlepiej smażyć? Na patelni czy wrzucać do garnka? Nigdy nie robiłam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja smażę na głębszej patelni

      Usuń
    2. A pączki też na głębszej? Dziękuję pięknie.

      A 28 miejsce jest fantastyczne i jak najbardziej zasłużone. Będę robić albo faworki, albo pączki, albo jedno i drugie. :P
      No i na pewno znowu sypany jabłecznik :D

      Usuń
    3. pączki są większe, więc i głębsze naczynie do smażenia potrzebne :)
      ja mam taką starą stalową patelnię, dość głęboką, na której smażę i pączki, i faworki

      Usuń
    4. To na faworki mogę mieć stalową patelnię (bo głęboka, ale nie dość by zmieścić pączki) i rondelek :D
      Kochana jesteś. Prawdziwa skarbnica wiedzy :D Dziękuję ogromnie za wszystkie rady.

      Usuń
    5. oj tam, zaraz skarbnica ;)
      jakby co to dopytuj śmiało :*

      Usuń
  10. Gratuluję Małgosiu. TY, Ava i Krysia zasługujecie na I - wszystkie razem!!!
    Faworki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy :) staramy sie jak możemy ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...