Obserwuj bloga przez email

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami. Coś, co chyba zna każdy, prawda? Ulubiona przekąska, kupowana często w ulicznych budkach. Pyszna, pachnąca, wypełniona pikantnym farszem. Któż jej nie lubi? Ja takiego kogoś nie znam. Kiedyś kupowałam takie bułeczki chętnie. W moim mieście jest miejsce znane każdemu, gdzie, odkąd pamiętam, stoją kolejki, czasem dość długie. Jednak od pewnego czasu jak ognia unikam gotowego jedzenia, wolę zrobić je sama. Szukałam więc sposobu, próbowałam i eksperymentowałam. W końcu postawiłam na nieco inną wersję. Postanowiłam farsz pieczarkowy owinąć surowym, własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami. 





Farsz pieczarkowy:
około 30 dkg pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
3 łyżki masła

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić.



Bułeczki:
2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek
4 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
4 łyżki masła
kawałeczek żółtego sera do posypania bułek


Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, stopione i przestudzone masło i sól.  Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ścianek naczynia. Przesypać od góry lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną lekko mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Pociąć na 4-6 pasków, na każdy wzdłuż nakładać farsz i zwijać, a następnie formować bułeczkę zakładając brzegi pod spód. Jeśli opisałam to mało zrozumiale, to piszcie :) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować delikatnie mlekiem i posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - do lekkiego zrumienienia.




Podawać na gorąco lub na zimno, zamiast tradycyjnej kanapki.

Smacznego!

34 komentarze:

  1. Sliczne bileczkki. Przekaska idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) wyszły pyszne i takie jakie miały wyjść :)

      Usuń
  2. Mniam. Uwielbiam pieczarki, a juz zwłaszcza paszteciki z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu, w kiosku nie kupuję, przyjeżdżam do Ciebie. Tak pachną... Pozdrawiam Cię ciepło!
    Ale mam u Ciebie zaległości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no kochana, jak Ty już w końcu dojedziesz, to zaszalejemy w kuchni ;)))

      Usuń
  4. Chyba jedne z ulubionych bułek, tych nie na słodko :) przepis wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego, wiem, że się nie zawiedziesz :)

      Usuń
  5. Bardzo smacznie wyglądają w przekroju :) Nasz tata zajada się podobnymi z Lidla ale te są na pewno dużo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uważam, że wszystko zrobione we własnej kuchni jest lepsze niż najlepsze kupione :)

      Usuń
  6. Próbowałaś może kiedyś z innej mąki niż pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tej wersji bułeczek nie robiłam z inną mąką

      Usuń
  7. ale pyszne bułeczki :) mniam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, Gabrysiu :)
      pozdrawiam również :)

      Usuń
  8. Pieczarki uwielbiam. Buły prezentują się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz takie upiec :) i czekam na wrażenia :)

      Usuń
  9. Idealna i pyszna bo u ciebie nie może być inaczej, serdeczności dla ciebie Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avo, różnie to bywa, ale staram sie, aby było smacznie i ładnie :)

      Usuń
  10. Uwielbiam takie propozycje!!! :) Kocham domowe pieczywo i szaleję za pieczarkami. Aż bym się chciała wprosić (tak na dłużej) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja już zacznę robić kolejną porcję ;)

      Usuń
  11. Ależ cudne! Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie buły kojarzą mi się z dzieciństwem :) w moim mieście była budka gdzie można było kupić przepyszne bułeczki z pieczarkami na ciepło, ach jak to smakowało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też taka budka była, nawet nadal jest i nadal takie bułki sprzedają :) tylko że tamte są z gotowych bułek, a ja zrobiłam wszystko sama i zapiekłam surowe ciasto z farszem :) wyszło jeszcze smaczniej :)

      Usuń
  13. Ależ zgłodniałam. Uwielbiam bułki z pieczarkami do tego jeszcze czerwony barszczyk i jestem w siódmym niebie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, barszczyk do tego dopełni dzieła ;)))

      Usuń
  14. Wypasione bułeczki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne bułeczki na pewno kiedyś wypróbuję. Dołączam do grona obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...