Obserwuj bloga przez email

Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem i kardamonem i słodko :) Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karmić najbliższych ;)



Składniki:
300 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
50 ml oleju,
szczypta soli,
1 jajko.

Dodatkowo:
kilka łyżek syropu klonowego (ewentualnie płynnego miodu),
1 łyżka cynamonu,
1 łyżka mielonego kardamonu.


Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkować dość cienko na stolnicy lekko podsypanej mąką. Przesmarować na całej powierzchni syropem klonowym - jeśli lubimy słodziej, to dajemy go więcej, jeśli mniej słodko, to wystarczy cienko. Następnie ciasto posypać cynamonem i kardamonem. Zwinąć w rulonik - dokładnie, dość ciasno, żeby nie wyszło z przerwami, jak u mnie ;)
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do lekkiego zrumienienia.
Upieczone i przestudzone ciasto można polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką lub tylko przesypać cukrem pudrem.




Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Piękna jest ta rolada, zwinięcie i dekoracja bezbłędne :) W ogóle przypomniałaś mi o możliwości zwijania rolad z ciasta drożdżowego! I świetny przepis, jako wielka fanka cynamonu, kardamonu i syropu klonowego nie mogłabym orzec inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam te przyprawy :) z drożdżowym ciastem wspaniale harmonizują :)

      Usuń
  2. cudowny przepis (kochamy syrop klonowy), trzeba będzie wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna drożdżóweczka, ale by teraz taką zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, ja też bym zjadła teraz :) ale już jej nie ma ;)

      Usuń
  4. Znowu pyszności. ;) Kusisz a ja bym chciała schudnąć.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna Ci wyszła ta drożdżówka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to ciacho wygląda apetycznie. Narobiłaś mi Małgosiu wielkiego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za to jak ja idę do Ciebie, to zżera mnie zazdrość, że nie umiem tak cudownie władać igłą ;)

      Usuń
  7. Ależ smakowitości. Uwielbiam i cynamon i kardamon, a syrop klonowy poznalam niedawno. Taką drożdżówkę pożarłabym w 1 minutę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i u nas zniknęła prawie tak szybko ;))))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...