Obserwuj bloga przez email

Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo

Ewa Duszkiewicz z bloga Jedz z apetytem zainteresowała mnie orientalną kuchnią. Na razie nie czuję jeszcze za bardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć, prawda? Na pierwszy ogień poszedł börek, czyli coś w rodzaju zapiekanki z ciastem filo w roli głównej. Smaki bardzo zwyczajne, takie polskie - można by to tak określić. Przecież mielone mięso, pomidory czy ser to produkty zwyczajne, używane w polskich kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś "innego". Na pewno nie zawiedziecie się ani szybkością przygotowania, ani smakiem.






Składniki:

opakowanie ciasta filo (6 dużych płatów)


Sos mięsny:

300 g mielonego mięsa
1 średnia cebula
2 większe ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 niezbyt duża czerwona papryka
1 puszka (400 g) pomidorów
ok. 100 g startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju


Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
Olej rozgrzać na nim  i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i przesmażyć przez około 10 minut. Dodać marchew i paprykę i wszystko razem poddusić przez około 3 minuty. Dodać posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Sos mleczny:
150 ml mleka
2 jajka
3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
sól i  pieprz do smaku
opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Wszystko razem roztrzepać dokładnie.



Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta i zalać całość resztą sosu mlecznego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać przez około pół godziny, aż do lekkiego zrumienienia ciasta.
Na blogu Ewy znajdziecie zdjęcia, które Ewa zrobiła podczas przygotowywania börka  >klik!<



Taka zapiekanka jest pyszna prosto z pieca. Ciasto filo z wierzchu jest lekko chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Ale cudo, cudo cudo. Uwielbiam kuchnię orientalną. Głównie raczej do jedzenia niż przygotowywania, bo jestem w tym zbyt słaba. Gdzie można kupić ciasto filo? Bo ja myślałam by robić sama, ale nie mam tyle czasu. Obiecuje niedługo wpis na CD (wiesz na co), ale potrzebuję tematu i weny. W każdym razie chętnie zrobię takie borek, tylko muszę wiedzieć gdzie kupić ciasto filo. Ach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ciasto kupiłam w Biedronce :) całkiem spora paczka, wystarczy na dwa takie dania :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe danie.W paczuszce z filo doskonale się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie, fajnie to nazwałaś :) paczuszka :)

      Usuń
  3. Danie więcej niż wspaniałe! ;) Zaintrygował mnie ten sos mleczny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja następnym razem dodam do niego więcej wina :)

      Usuń
  4. Nigdy nie próbowałam ciasta filo. Fajne połączenie smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, to ciasto daje dużo możliwości :) jest trochę podobne do francuskiego, jednak nie jest takie warstwowe

      Usuń
  5. Slow mi brak!!!! Dziekuje Gosi a przede wszystkim bardzo sie ciesze, ze Wam smakuje (albo bedzie smakowalo) ;) Milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje smakuje :) na pewno zagości u nas na dobre :)

      Usuń
  6. Małgosiu, mogę wpaść? Wygląda pysznie? Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym i spróbowała! Aż ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś sie i sama go przygotuj :) to naprawdę szybkie i proste :)

      Usuń
  8. ale mi narobiłaś apetytu z samego rana:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...