Obserwuj bloga przez email

Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku

Kto z nas nie zna i nie lubi kapuśniaku? Chyba niewielu, prawda? Jest to bardzo popularna zupa, rozgrzewająca i o zdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej. Przynajmniej tak jest u mnie. Tym razem mój kapuśniak powstał na żeberkach i kawałku wędzonki. Mięsa po ugotowaniu nie kroiłam i nie dodawałam do zupy, lecz razem z warzywami zmieliłam na farsz do pierogów. Można jednak dodać je do zupy, wtedy stanie się ona jeszcze bardziej sycąca.




Składniki:
około 300 g żeberek wieprzowych
około 100 g wędzonego boczku
około 500 g kiszonej kapusty
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
ćwiartka niewielkiego selera
niewielka cebula
3-4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki cukru
3 liście laurowe
1/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego


Żeberka opłukać, włożyć do garnka z zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać obrane i opłukane warzywa, posolić lekko. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała.
Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni, niewielkim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przesmażyć krótko. Wszystko dodać do zupy. Wszystko razem gotować jeszcze przez kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.


Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się razem. Podawać z chrupiącym pieczywem.


10 komentarzy:

  1. Mniamoszki <3 Lubię kapuśniak, chociaż muszę mieć na niego ochotę ^^ Wczoraj jadłam u babci :) Tak się zastanawiam czy nie przejść na dietę kapuścianą na tydzień w celu oczyszczenia.... ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale na diecie to raczej boczek nie jest wskazany ;))))

      Usuń
  2. Wypasiony ten kapuśniak! Lubię taki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie, które mogłabym zrobić dla męża, ale sama na pewno bym nie zjadła;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kapuśniaka. Jedna z niewielu moich ulubionych zup. Wykorzystam niedługo i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...