Fasolka szparagowa na ostro
Pamiętacie fasolkę szparagową w pomidorach? Pyszne, a przede wszystkim zdrowe danie, które na dodatek przygotowuje się błyskawicznie. Przypomniałam sobie o nim, kiedy przeszukiwałam zamrażarkę kombinując co tu zrobić na obiad. Szczęśliwym trafem natknęłam się na ostatnią paczkę fasolki, zamrożonej w sezonie fasolkowym. Ja wiem, że w sklepach trzeba dość dużo płacić za takie mrożonki, ale może Wam też zostało coś z letnich zapasów w domowej zamrażarce?
Składniki:
około pół kilograma fasolki szparagowej
1 średnia cebula
3 średnie ząbki czosnku
1/2-1 cała papryczki chilli w zależności od smaku
sól do smaku
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno. Pomidorki opłukać pokroić na 4 części.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek - przesmażyć krótko na mocnym ogniu. Dołożyć chili i pomidorki. Wszystko razem wymieszać i również krótko przesmażyć. Dorzucić fasolkę i całość doprawić solą. Danie powinno wyjść dość lekkie, nie za długo smażone. Pomidory nie powinny rozpaść się. I przede wszystkim: potrawa powinna być dość pikantna.
Podawać jako osobne danie obiadowe lub jako jarzynkę do drugiego dania. Na zimno też smakuje pysznie.
Swietne danie, bardzo lubie takie proste, nieskomplikowane i szybkie do wykonania danie, a fasolke wprost uwielbiam, to jest jaby wymarzone danie dla mnie:):)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie i chetnie bym sprobowala:)
Pozdrawiam Cie serdecznie, Malgosiu i udanego tygodnia Ci zycze:)
lubimy fasolkę, ale trzeba przygotowywać ja na różne sposoby :)
UsuńW takiej odsłonie jeszcze fasolki nie konsumowałam ;)
OdpowiedzUsuńto pora skonsumować ;)
UsuńTrafiłaś w mój gust - uwielbiam fasolkę szparagową:).
OdpowiedzUsuńmamy podobne gusta :)
UsuńMam do fasolki słabość ;) Ale wersji pikantnej z pomidorami nie jadłam, a pomysł fajny :)
OdpowiedzUsuńmusisz spróbować, fasolka na ostro smakuje jeszcze fajniej niż tradycyjnie z masłem i bułką :)
UsuńOstatnio polubiłam :)
OdpowiedzUsuńja zawsze lubiłam :)
UsuńTakie danie kupuję w całości. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Małgosiu. :)
Basiu, Ty wiesz co dobre :)
Usuńsuper propozycja na podanie fasolki, nietypowe :)
OdpowiedzUsuńtrzeba eksperymentować, żeby nudno nie było :)
UsuńFasolka szparagowa w takim wydaniu prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :)
UsuńZdecydowanie moje smaki. ;)
OdpowiedzUsuńmoje też :)
Usuń