Obserwuj bloga przez email

Fasolka szparagowa na ostro

Pamiętacie fasolkę szparagową w pomidorach? Pyszne, a przede wszystkim zdrowe danie, które na dodatek przygotowuje się błyskawicznie. Przypomniałam sobie o nim, kiedy przeszukiwałam zamrażarkę kombinując co tu zrobić na obiad. Szczęśliwym trafem natknęłam się na ostatnią paczkę fasolki, zamrożonej w sezonie fasolkowym :) Ja wiem, że w sklepach trzeba dość dużo płacić za takie mrożonki, ale może Wam też zostało coś z letnich zapasów w domowej zamrażarce?




Składniki:
około pół kilograma fasolki szparagowej,
1 średnia cebula,
3 średnie ząbki czosnku,
kawałeczek papryczki chili,
sól do smaku,
kilka pomidorków koktajlowych,
3 łyżki oliwy.

Fasolkę ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili posiekać drobno. Pomidorki opłukać pokroić na 4 części.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek - przesmażyć krótko na mocnym ogniu. Dołożyć chili i pomidorki. Wszystko razem wymieszać i również krótko przesmażyć. Dorzucić fasolkę i całość doprawić solą. Danie powinno wyjść dość lekkie, nie za długo smażone. Pomidory nie powinny rozpaść się. I przede wszystkim: potrawa powinna być dość pikantna :)




Podawać jako osobne danie obiadowe lub jako jarzynkę do drugiego dania. Na zimno też smakuje całkiem fajnie :)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Swietne danie, bardzo lubie takie proste, nieskomplikowane i szybkie do wykonania danie, a fasolke wprost uwielbiam, to jest jaby wymarzone danie dla mnie:):)
    Wyglada bardzo apetycznie i chetnie bym sprobowala:)

    Pozdrawiam Cie serdecznie, Malgosiu i udanego tygodnia Ci zycze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubimy fasolkę, ale trzeba przygotowywać ja na różne sposoby :)

      Usuń
  2. W takiej odsłonie jeszcze fasolki nie konsumowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w mój gust - uwielbiam fasolkę szparagową:).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam do fasolki słabość ;) Ale wersji pikantnej z pomidorami nie jadłam, a pomysł fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz spróbować, fasolka na ostro smakuje jeszcze fajniej niż tradycyjnie z masłem i bułką :)

      Usuń
  5. Takie danie kupuję w całości. Mniam.
    Pozdrawiam Cię Małgosiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super propozycja na podanie fasolki, nietypowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba eksperymentować, żeby nudno nie było :)

      Usuń
  7. Fasolka szparagowa w takim wydaniu prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...