Obserwuj bloga przez email

Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym

Cynaderki. Dla niektórych słowo-tajemnica. Dla innych coś, czego (jak się zarzekają) nigdy do ust nie wezmą. Cóż to takiego te cynaderki? To po prostu nerki, w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś uwielbiane i często goszczące na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, a trochę wyśmiewane. Zapomniane pewnie dlatego, że ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Trzeba je dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Mało wdzięczna praca, podobnie jak przy flaczkach. Czy jednak nie byłoby warto spróbować tego, co dla naszych dziadków, a często i rodziców było przysmakiem? Nie zajadali się cynaderkami tylko dlatego, ze nie znali nic innego. Zajadali się nimi, bo im smakowały. A naszym babciom i mamom chciało się je przygotowywać. 
Pozbądźmy się zatem dziwnych uprzedzeń i sprawdźmy jak smakują. Może się okazać, że są bardzo smaczne.

co to są cynaderki?, jak się robi cynaderki?, sprawdzony przepis na cynaderki



Składniki:
około pół kg cynaderek wieprzowych
około 10 cm kawałek pora
1 średnia marchewka
sól, pieprz do smaku
2 średnie liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
odrobina soku z cytryny
2-3 łyżki masła
pół szklanki śmietany
1 łyżka mąki pszennej

Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać je, wykroić ze środka żyłki i zewnętrzne błonki. Uważać, żeby nie poprzecinać żyłek. Oczyszczone cynaderki ponownie namoczyć w zimnej wodzie na około 3-4 godziny. Wypłukać i pokroić w mniejsze paseczki.
Włożyć je do wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny. Wodę odlać, cynaderki przepłukać. Przełożyć do czystej posolonej do smaku wody i ugotować do miękkości - przez około 60-90 minut. Wodę ponownie odlać.

Por pokroić w talarki, marchewkę w kostkę i poddusić na maśle. Dolać wodę (w takiej ilości ile chcemy mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami.




Polecam! Jeśli się skusicie, to sami będziecie zaskoczeni jak dobre są cynaderki. I nie zrażajcie się tym, że ich przygotowanie jest tak czasochłonne, bo tak naprawdę najwięcej czasu pochłania dokładne wymoczenie cynaderek.




26 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam i średnio mnie to kręci, ale skoro lubię wątróbkę to może i to by mi smakowało? U mnie takie rzeczy kupowało się psu do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cynaderki strukturą i smakiem przypominają trochę żołądki drobiowe :)

      Usuń
    2. No HRABINO, fajnie że patrzysz szerzej

      Usuń
  2. Małgosiu wygląda pysznie.
    Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu wygląda pysznie.
    Kochana, miałam awarię komórki, proszę poślij mi sms -em Twój nr telefonu. Zadzwonię, jestem teraz w domu. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś moja mama robiła. Teraz rzadko nawet w sklepie widać . Ale bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, trochę trzeba się nachodzić, żeby je kupić ale warto :)

      Usuń
  5. Nerki zawsze jadł w moim rodzinnym domu kot. Jakoś to nieapetyczne dla mnie, że miałabym to jeść. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę to wszystkie podroby i w ogóle mięsa są przed przygotowaniem niezbyt apetyczne :)

      Usuń
  6. Chyba (bo mogę nie pamiętać) nigdy nie jadłam. Musiało być tak zrobione, że nawet nie zapamiętało mi się. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj :) wiem, że masz sporo cierpliwości, więc dokładne ich oczyszczenie nie będzie kłopotem dla Ciebie :)

      Usuń
    2. Kochana, u mnie z cierpliwością bywa raczej kiepsko.

      Usuń
  7. Nie jadłam cynaderek. To nie moje klimaty. Ale mój M byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladają bardzo apetycznie :) Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłem nigdy cynaderek, wyglądają apetycznie w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przyznam się, że jeszcze takiego dania nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo pyszne wyszły dzięki za przepis chyba z ubiegłego wieku Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba wracać do starych, sprawdzonych przepisów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...