Obserwuj bloga przez email

Wigilijny sos grzybowy

Przepis na najlepszy domowy sos grzybowy na Wigilię - ten wigilijny sos zawsze wychodzi pysznie.

Sos z suszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć. Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię.


Boże Narodzenie, przepis na sos grzybowy, jak zrobić sos z grzybów na święta



Przepis na wigilijny sos grzybowy

Składniki:
2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła


Jak zrobić wigilijny sos grzybowy - krok po kroku

Suszone grzyby zalać zimną wodą na kilka godzin, najlepiej na noc.

Namoczone grzyby odcisnąć z wody (oczywiście wypłukując drobinki piasku czy liści), posiekać jak najdrobniej. 

Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać.

Masło stopić w rondelku i na maśle przyrumienić cebulę. Nie powinna usmażyć się lecz lekko zazłocić. Robimy to na niezbyt dużym ogniu pamiętając, że masło szybko się przypala. Można robić to na maśle klarowanym, ja jednak lubię smak podsmażanego lekko masła.

Do lekko złotej cebulki dorzucić grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażyć przez kilka minut często mieszając. 

Podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień i poddusić przez około 10 minut.

Do podduszonych grzybów wlać śmietanę i mieszając zagotować - cały czas na niewielkim ogniu. 

Grzyby ze śmietaną dusić na minimalnym ogniu przez kilka-kilkanaście minut w zależności jak drobno posiekane są grzyby. 

Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Ilość śmietany podałam orientacyjnie. Można dodać jej więcej lub mniej, w zależności jak lubimy.


Co zrobić jeśli mamy śmietanę gorszego gatunku, która może nam się zważyć? 

Do większego kubka wlać kilka łyżek zimnej wody, dodać łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. 

Następnie połączyć ze śmietaną i dopiero wtedy wlać do grzybów. 

Jeśli mam dobrą śmietanę wtedy mąki nie dodaję wcale. 




Boże Narodzenie

Taki własnie sos grzybowy jest co roku na moim wigilijnym stole. Najlepsze suszone grzyby i dużo dobrej śmietany.

12 komentarzy:

  1. to coś dla mnie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie jest świetne - chociaż nie lubię grzybów kompletnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo lubię grzyby :) i wszystko co można z nich wyczarować :)

      Usuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie za zaproszenie
      mam jednak kłopot z wklejeniem banerka, bo nie wyświetla się :/

      Usuń
  4. Super patent na sos. Tak niewiele ale jak potrafi zmienic potrwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od lat taki sos robi się w moim domu i zawsze wszystkim smakuje :)

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...