Obserwuj bloga przez email

Wigilijny sos grzybowy

Sos z suszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :)


Boże Narodzenie



Składniki:
2 spore garście najlepszych suszonych grzybów
1 średnia cebula
500 ml dobrej kwaśnej śmietany
2 średnie liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
3-4 łyżki masła

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Namoczone odcisnąć z wody (oczywiście wypłukując drobinki piasku czy liści), posiekać jak najdrobniej. Cebulę obrać i również bardzo drobno posiekać.
Masło stopić w rondelku i przyrumienić cebulę. Nie powinna usmażyć się lecz lekko zazłocić. Robimy to na niezbyt dużym ogniu pamiętając, że masło szybko się przypala.
Do lekko złotej cebulki dorzucić grzyby, liście laurowe i ziele angielskie i podsmażyć przez kilka minut często mieszając. Podlać niewielką ilością wody, zmniejszyć ogień i poddusić przez około 10 minut.
Do podduszonych grzybów wlać śmietanę i mieszając zagotować - cały czas na niewielkim ogniu. Co zrobić jeśli mamy śmietanę gorszego gatunku, która może nam się zważyć? Do większego kubka wlać kilka łyżek zimnej wody, dodać łyżeczkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie połączyć ze śmietaną i dopiero wtedy wlać do grzybów. Jeśli mam dobrą śmietanę wtedy mąki nie dodaję wcale. Grzyby ze śmietaną dusić na minimalnym ogniu przez kilka-kilkanaście minut w zależności jak drobno posiekane są grzyby. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ilość śmietany podałam orientacyjnie. Można dodać jej więcej lub mniej, w zależności jak lubimy.


Boże Narodzenie

Taki własnie sos grzybowy jest co roku na moim wigilijnym stole :) Najlepsze suszone grzyby i dużo dobrej śmietany :)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dla mnie też :) bez sosu grzybowego nie ma wigilii :)

      Usuń
  2. Zdjęcie jest świetne - chociaż nie lubię grzybów kompletnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja bardzo lubię grzyby :) i wszystko co można z nich wyczarować :)

      Usuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie za zaproszenie
      mam jednak kłopot z wklejeniem banerka, bo nie wyświetla się :/

      Usuń
  4. Super patent na sos. Tak niewiele ale jak potrafi zmienic potrwe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od lat taki sos robi się w moim domu i zawsze wszystkim smakuje :)

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...