Obserwuj bloga przez email

Twarożek z awokado, pomidorem i papryką

Wertując stare książki z przepisami, w jednej z nich trafiłam na sos z awokado na bazie twarożku. Książka pochodzi z czasów, kiedy nie miałam zielonego pojęcia co to jest to całe awokado 😊 Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.

dania z awokado, przystawki z awokado, daylicooking



Składniki:
1 duży dojrzałe awokado
1 duży pomidor
1 średnia cebula
1/4 średniej czerwonej papryki
200 g twarogu
2 łyżki ziaren słonecznika
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz, ostra papryka - do smaku

Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i paprykę wymieszać razem, tworząc coś w rodzaju marynaty.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Awokado wydrążyć, miąższ również drobniutko posiekać. Cebulę obrać i posiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać.
Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg - jeśli będzie to zwykły, wtedy konsystencja wyjdzie grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.


Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda.


Smacznego!


zBLOGowani.pl

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado, najbardziej w wersji bez niczego, ale Twoja wersja z twarożkiem wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj zupy z ciecierzycą :)
      http://www.daylicooking.pl/2014/12/zupa-z-soczewicy-z-awokado.html

      p.s. nie sugeruj się soczewica w linku ;) błąd podczas pisania posta ;)))

      Usuń
  2. smakowite połączenie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem dodam go więcej :) będzie jeszcze lepiej smakowało :)

      Usuń
  3. Rewelacyjnie podana !!
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzechem byłoby nie wykorzystać skórki po awokado ;)
      wszystkiego dobrego! :*

      Usuń
  4. Od dawna szukałam takiego przepisu,cieszę się że tu trafiłam :)http://czasemtakjestczasemtakjest.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię awokado ale na resztę chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może w takiej postaci awokado zyska? :)

      Usuń
  6. Wydawało mi się, że pisałam komentarz...
    Uwielbiam awokado, wiec się skuszę... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...